Çörekotu Yetiştiriciliği

Çörek Otu Yetiştiriciliği, Çörek otu kuru bitkisi ve tohumu
Çörek Otu Yetiştiriciliği
Dallanan gövdesi 20 ile 60 cm boyunda olup tüylüdür. Alttaki yaprakları saplı, üst yaprakları ise sapsız durumdadır. Açık yeşil renklidir. Çiçekleri sap uçlarında birer tane bulunur ve nektar açısından çok zengindir.

Çiçekler 5 yapraklıdır ve yeşil, mavi, mor renktedirler. Çanak tipi yapraklar yuvarlak ve uçları sivrilmiş biçimdedir. Çörek otu tohumları, bitkinin kendine has kapsülü içerisindedir ve rengi siyah olup, 4 ile 5 köşeli, 2 ile 4 milimetre uzunlukta, 1 ile 2 milimetre genişlikte ve 1 milimetre kalınlığındadır.

Çörek otu bitkisi sıcak, zengin içerikli, çok killi ve kumlu olmayan toprakları sevip, özellikle kumlu tınlı topraklarda çok güzel yetişir. Çörekotu tohumları öğütüldüğü zaman kokusu keskin olup 1000 tane ağırlığı 1,8 ile 2,7 gram arasında değişmektedir. Tohumlukta safiyet derecesi yüzde 95, çimlenme gücü ise yüzde 90'dan aşağı olmaması gerekir. Tohum ekildikten 1 hafta sonra çimlenir, 2 hafta sonrada çıkar.

Bitkinin en uygun ekim zamanı çapa bitkilerinden sonradır. Ekim öncesi toprağın iyi hazırlanması ve ilk baharda olabildiğince erken ekilmelidir. Mibzer ile ekilirse sıra ara mesafesinin 20 santimetre olması ve dekara 1.5 ile 2 kilogram kadar tohum kullanılması uygundur. Orta dozda bir kimyasal gübreleme veya iyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır.

Bitki kapsülleri siyahlaşmaya başladığında çörek otu hasat edilmeli, tane dökülmesi ihtimaline karşı hasatta geç kalınmamalı ve hasat sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Hasat orak, tırpan veya biçme makineleri ile yapılabilmektedir. Hasattan sonra demetler halinde, gevşek ve dik olarak kurumaya bırakılır. Kuruduğunda harman yapılır. Harmandan sonra tohumlar tekrar kurutulur. Çörek otu tohum verimi dekara ortalama 170 ila 240 kilogram civarındadır.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN
S.Ü. Ziraat Fakültesi

48 yorum:

  1. Adsız16.2.10

    Değerli hocam.Paylaştıgınız bilgilerinizden dolayı size yürekten teşekkür ediyorum. Bilgiler paylasıldıkça değer kazanır.Hani şair yazmıştıya; ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA .GİTMESENDE..... İşte bende Doğu anadoluda O köylerden birinde öğretmenim.. Bu bilgilerinizi bulunduğum köyün halkıyla paylaşacağım. Belki ekonomik olarak bir katkı olur.Sağlıcakla kalınız.

    YanıtlaSil
  2. Adsız25.6.10

    Çörekotu yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Bunu projelendirerek alternatif tarımın geliştirmesine katkı sunmak istiyorum. Bana bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz acaba?
    iyi çalışmalar...
    pedolog35@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. coreklen27.6.10

    Sn. Pedolog35, çörek otu yetiştiriciliği hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim.

    YanıtlaSil
  4. Adsız28.9.10

    ilk yorumda bahsedilen "köy" doğuda değildir. Sakarya ilinin Geyve ilçesindedir ve tesadüfe bakın, ben o köyün komşu köyünde bu bitkiye deneme amaçlı olarak ekeceğim. En azından ailemize yetecek kadar bir hasat alabilirsek ne mutlu bize :)

    YanıtlaSil
  5. Adsız1.9.11

    hocam. çörek otu yetiştirmek istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. adresim y.ozkul@hotmail.com saygılar hocam

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Üzülerek söylemeliyim ki çörek otu yetiştiriciliği ile bilgilerimiz yukarıda ki yazı kadardır. Bununla ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için yazının sahibi olan S.Ü. Ziraat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ile irtibata geçmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  7. Hakiki çörek otunu veya yağını nasıl temin edebiliriz.

    YanıtlaSil
  8. Adsız26.4.12

    selam arkadaşlar ben buyıl 24.dönüm ektim yabani otuna nasıl ilaç kullanmalıyım bilgisi olan yazsın teşekkkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız9.11.15

      İlacı yok bunun elle yolacan ya da çapa

      Sil
    2. Adsız20.4.16

      İlacı da var arkadaşlar. Kaplama ekimde yapabilirsiniz. Bilgi için: Fatih Hacıyusufoğlu

      Sil
    3. Ilacın markası nedır yazzarmısınız

      Sil
    4. Ilacın markası nedır yazzarmısınız

      Sil
    5. Adsız28.10.16

      İlacı basarsanız Tıbbi aromatik bitki olur mu ulan hastalar kullanıyor bunu..

      Sil
  9. Kalite açısından farklılık gösterir mi??

    YanıtlaSil
  10. Adsız23.7.12

    Adsız dedi ki...
    26 Nisan 2012 15:49
    selam arkadaşlar ben buyıl 24.dönüm ektim yabani otuna nasıl ilaç kullanmalıyım bilgisi olan yazsın teşekkkürler

    MÜTHİŞ CESARET...YEMİNLE ALKIŞLIYORUM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız31.1.16

      yabani ot için zaten ilkbaharda ekin diyor adam otlar çıkarken tarlaya girip yabanilerini sürerek yok ediyorsun.ilacı yok, olsa da Tıbbi araomatik bitki ilacı atıp tıbbi şifa vereceğini mi düşünürdün?dekar başı verim düşük ayçiçek daha karlı.

      Sil
  11. Adsız19.12.12

    Mustafa bey merhaba.ben behçet hastasıyım.Bildiğiniz üzere otıoimmün bir rahatsızlık.Oyüzden bağışıklık güçlendirici karışmalardan kaçınmam lazım.sade tüketemedim macun yapmak istedim ama bal yasak bagışıklık güçlendirdiği için.bende kuşburnu özütü içersinde denemek istedim,bir kaynakta kuşburnunun behçete ii geldiğini okumuştum.çörek otuyla kuşburnunu karıştırıp tüketebilirmiyim sizce.Bi sıkıntısı olurmu.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,

    "Uzmanlar ne dedi" adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Dr. Elif Güveloğlu bölümünde cevabı bulacaksınız. Çörek otunu herşey ile tüketebilirsiniz yinede bazı hususları uyarılar bölümünde belirtmeye çalışıyoruz. Ayrıca doktorunuza çörek otu kullandığınızı da bildirmenizi isterim.

    Geçmiş olsun dileklerimle..

    YanıtlaSil
  13. Adsız6.3.13

    Arkadaşlar herkese merhabalar bendeçörekotu ekmek istiyorum tohumu nereden temin edebilirim bilen varsa yazabilirse çok memnun olurum herkese sevgiler saygılar kolay gelsin...adresim delmano55@hotmail.com

    YanıtlaSil
  14. Adsız12.9.13

    evde saksıda yetiştirilebilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence yetiştirebilirsiniz, en azından deneyebilirsiniz.

      Sil
  15. Merhaba arkadaşlar adım zerrin acaba çörekotu ne zaman ekilir ?
    Hangi ayda ekmek daha iyidir bilen varsa yazabilirmisiniz teşekkür ederim selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız17.3.16

      mart ayında ekilir daha zamanı var ben geçen sene ektim memnun kaldım bu sene daha çok yer ekiyom ilacı yok ama stomp estra kullanılıyo ektikten hemen bi kaç gün içinde atılıyo faydası oluyo bugday arpadan iyi karlı iş

      Sil
  16. çörek otu güney doğu bölgelerinde genelde şubat aylarında ekilir 5 yıl ölce 8 dönümlük bir arazime deneme amaçlı ektim çifçilik yapan arkadaşlar varsa kısaca mercimek gibi ekilir yani (pullukla sürüm,mibzerle ekim,diskaro ile üstü örtündükten sonra silindirle toğrağın düzeltilmesi ) en büyük sorun yabani otla mücadele etmek

    YanıtlaSil
  17. slm bu yıl 60 dönüm çörek otu ektim yabancı ot mucadesi için ne yapmalıyım ve pazar konusunda bilgilendirirseiz sevinirim

    YanıtlaSil
  18. halil dagci3.8.14

    Slm ben bu yıl ilk kez çörek otu ektim makina ile hasat yaptim fakat cörek otunu icindeki pisliklerden bir türlü ayrıstıramadım bunun icin bir öneriniz var mi nasil temizlemeliyiz,eğer yıkasak pisliginden arındrmak icin cörek otu zarar görür mü;bir de çörek otunu satmak için önerdiğiniz güvenilir firma,kurum ya da pazar var mı acil cvp verirseniz cok sevinirim simdidrn tsk ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Halil, yetiştiriciliği hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Ancak şunu şöyleyebilirim. Çörek otu çok çabuk su emer ve şişer. Bu duruma gelen tohum ise uzun süre beklemez özelliğini yitirir. Bahsettiğin pislikler çörek otu tanelerinden hafif veya ağırsa bunları havayı kullanarak uzaklaştırmayı deneyebilirsin. Veya çörek otundan büyük veya küçükse eleyerek. Bu iki yöntemi kullanarak daha iyi sonuçlar alabilirsin diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Adsız9.11.15

      Halil Dağcı Sortex makinelerde temizliğini yapar zaten alıcılar.

      Sil
  19. Adsız19.10.14

    slm benim evimin önunde kücük bir bahcem var orada cörekotu yetiştirmek ıstıyorum acaba nasıl yapabilirim

    YanıtlaSil
  20. Adsız19.11.14

    çörek otu yetiştiriciliği yapan arkadaşlar yerli çörek otu tohumu almak istiyorsanız irtibata geçin
    0(532)474 57 88

    YanıtlaSil
  21. Adsız9.11.15

    Arkadaşlar yabancı ot mücadelesi yapılamıyor bu nedenle bir heves eken sonra yıl ekmekten vazgeçiyor. Kalabalık bi ekibiniz yoksa çöpünden otundan arındıramıyorsunuz. Fiyatlar değişken 4,5 lira-8,5 lira arası otuna, aroması ve yağ oranına göre fiyatı var. Kurtarır mı? Çıtır ayçiçek ek daha karlı..

    YanıtlaSil
  22. Adsız2.1.16

    Merhaba arkadaşlar. Çörekotunu Peletleme yöntemi ile kaplıyorum. Böylece çörekotunun çapı(büyüklüğü) artıyor. Bu sayede pnömatik ekim makinası ile ekilebiliyor. Bu şekilde ekilirse de makine ile çapalama yapılabiliyor. Daha ayrıntılı bilgi istenirse bana ulaşınız lütfen.
    Yrd. Doç. Dr. Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu
    Adnan Menderes Üniversitesi
    afatih@adu.edu.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ot ılacının markası nedır hocam yazatmısınız

      Sil
  23. Adsız11.3.16

    Konya kuluda ekimini yapmaktayız. Ayni Zaman'da tohum satisimiz vardır. Yabani ot mücadelesi elle çapalama yöntemiyle yapılması doğrudur. Dakar'a 1.5-2 kg tohum atılabilir. Tohum icin 0507-883-08-52

    YanıtlaSil
  24. Bende sulak araziye ektim dekara kac kilo alabilirim burda hic bahsetmemisiniz ekip hasat yapan arkadaslar sulayinca dekara kac kilo aldiniz veya sulamadiysaniz dekara kac kilo verdi.

    YanıtlaSil
  25. Çörek otu tohumu satışımız vardır.0541 408 6445. Otlanma ile mücadele el ile yapılırsa iyi olur. Ama nohut için kullanılan ot ilacı var. Onu kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  26. çörekotu tohumu yağ için ekim için satışımız vardır iletişim : 0553 630 60 23

    YanıtlaSil
  27. Adsız6.6.16

    bende ekmek istiyorum ot ilacı olarak dekara 50gr ester olur diye duydum yapan varsa buraya yazsın teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş aman ekme ben ektım ot ılacı yok otun içinde kalıo işçiler bile bakıp kacıo otu gorunce bıldıgınızı ekın hasat edince ben buraya yazacam dekara kac kılo verdıgını ben 5 suyla cıkardım adeta yordu beni mısır ekın işinize bakın

      Sil
  28. Hiç an seneye diyarbakır bismil ilçesinde 300 dönüm ekeçeğim size nasıl ulasa bildirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız13.8.16

      300 dekar ekeceksen en az 600 kg tohum kullan ben sivasta ektim ziraat mühendisiyim 1250 gr dekara tohum atmama rağmen seyrek oldu hasat inşallah iki uç güne yapacağım azat fosfor oranını 6/4 ayarla mibzerle sıra arası boş bırakma ot yoğunluğu artıyor mümkün olduğunca erken ek ekimden once tohumları % 8 lık çinko ile kapla çıkış ve boy daha iyi oluyor tohumlugun temiz olsun sormak istediğin birşey olursa leader_ender@ Hotmail.com Önder

      Sil
  29. Organik Sertifikalı tohumdan üretilmiş, iyi tarım uygulamalı çörek otu satışımız vardır. 0543 291 59 36

    YanıtlaSil
  30. Adsız5.10.16

    arkadaşlar 2016 mahsülü 1500kg yerli yüsek boylu aroması iyi çörek otu tohumu var fiyatı 16 tl kg mı çok temiz ayrıca elenmiş 11000kg 10tl kg 05373563140

    YanıtlaSil
  31. Yerli bicer agzi 6 ton corek otu mevcuttur fiyati 10 tl dir ciddi alicilar mailden ulasabilir sadettin_krky@hotmail.com

    YanıtlaSil
  32. Yerli bicer agzi 6 ton corek otu mevcuttur fiyati 10 tl dir ciddi alicilar mailden ulasabilir sadettin_krky@hotmail.com

    YanıtlaSil
  33. Adsız23.12.16

    arkadaşlar çorum alacada 900 dönüm ekim ayında ektik tohunluk var yerli 5373563140

    YanıtlaSil
  34. Selam Arkadaşlar. Her bir arkadaşın yorumu çok değerli.Hepsini bir bir okudum. Ama YAĞI ÇOK ÇIKAN, VERİMİ İYİ OLAN ÇÖREK OTU CİNSİ HANGİSİ kimse yazmamış. Ekmek istediğimde hangi cins tohum almalıyım. Bilenleri lütfen yazmasını rica ediyorum. selamalar

    YanıtlaSil
  35. Lütfen Bilenlerden rica ediyorum ,yağlı ve verimi yüksek olan çörek otu tohum cinsini paylaşır mısınız.

    YanıtlaSil

Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız.