Et Beni |
3000’ne aşkın deri hastalığı saptanmıştır. Tıp biliminin ilgi sahasına giren hastalıkların yüzde 20 si deri hastalığıdır.
Deri üç katmandan oluşur. Bunlar üst deri, alt deri ve hipoderm denilen deri altıdır. En dışta yer alan ve göreceli olarak ince olan deri bir çok hücre katmanından oluşur. Avuç içleri ve sürtünmeye açık olan bölümlerinin dışında oldukça incedir. Derinin rengini veren melanin ve karoten pigmentleridir. Alt deride kan damarları vardır ve ayrıca sıcak, soğuk, sert, yumuşak, acı gibi dokunma duyularının sinir uçları da alt deridedir. Yağ bezleri, ter bezleri gibi salgı hücreleri de bu katmandadır. Kıl kesecikleri de alt deridedir. Yağ ve ter bezleriyle kıl kesecikleri derinin dışarıyla teması olan bölümleri olduğu için son derece hassastır.
Alt deriden sonra hipoderm denilen deri altı bölümü gelir. Bu aslında derinin bölümlerinden biri değil deriyi altındaki kas yapısına bağlayan bölümdür. Ter bezleri vücudun her tarafına yayılmıştır. Tüp biçimindeki bu bezler alt deriye gömülmüşlerdir. Sinir sistemi tarafından uyarılınca ter dediğimiz tuzlu sıvıyı salgılarlar. Egzersiz yaparken vücut harareti dengelemek için terler. Terlemeyi uyaran diğer nedenler havanın ısısı, rutubeti ve ruhsal gerginlik durumudur.
Yağ bezleri kıl keseciklerinin yanındadır. Lipit açısından zengin bir yağ salgılarlar. Bu yağ kılı izleyerek derinin üstüne kadar çıkar. Bu salgı derinin ve kılın kurumasını önler.
Deriyi etkileyen hastalıklar nelerdir?
Bunların nedeni dış yada iç etkenler olabildiği gibi her ikisinin karışımı da olabilir. Bakteri ve virüs kökenli olanları da vardır. Deride mantar, bakteri gibi bir çok organizma yuvalanır. Bunların bazıları zararsızdır. Bazıları sivilcelere neden olur. Bazıları da daha ciddi sorunlar yaratır. Diyabet, yüksek kolesterol, kanser gibi vücudun içinden gelen nedenlerde deride belirgin değişiklikler meydana getirir.
Patolojik deri değişikliklerinin tümüne dermatit yada egzama denilir ki bunlar alerji kökenli olabilir. Egzama hafif yada şiddetli kaşıntının eşlik ettiği bir deri iltihabıdır. Deride ufak yumrular oluşur sonra bunlar kabuk tutar. Hasta bunları kaşırsa üst deri kalınlaşıp sertleşir. Egzama çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de görülebilir. Nedenleri bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bunu strese bağlarlar ama bunu kanıtlayan bilimsel bulgular yoktur.
Egzama
Çocukta Atopik Dermatit |
Seboreik egzama genellikle bebeklerde görülen konak dediğimiz bir tiptir. Bebeğin başında oluşur. Kaşınmaz ve genellikle bir iki ayda kaybolur. Egzamanın bunlardan başka bir çok tipi vardır.
Sedef
Bir başka deri hastalığı da deride kırmızımsı, hafif kabartılı, üstü gümüşsü, beyaz pullarla kaplı lezyonlarla beliren ve kronik hastalık olan sedef hastalığıdır. Bu vakalar ağır seyreder.
Karında Sedef |
Dirsekte Sedef |
Akne
Akne |
Kızamık ve Suçiçeği
Kızamık ve Suçiçeği İzi |
Deri hastalıklarına karşı merhem, krem ve haplarla ilaç tedavisi uygulanır. Her durumla ilgili tedavi şeklinin kararını cilt doktoru verir. Ama hastanın da doktora belirtileri zamanın da ayrıntılarıyla vermesi önemlidir. Deri hastalıklarının ortak yanı her birinin deride gözle görünür belirtileri olması ve pek çoğunun yüzde ve ellerde görülmesidir.
Bazı deri hastalıklarının iş ortamıyla ilgisi vardır. En yaygın olanı derinin zararlı kimyasallarla teması sonucu oluşan deri tahrişleridir. Bazı alkalikler, deterjanlar, asitler, kozmetikler, çözücüler gibi bazı kimyasallar, çizikler, yaralanmalar, aşırı soğuk ve sıcak, radyasyon gibi fiziksel etkenlerin yanında bir de bakteriler virüsler gibi biyolojik etkenler vardır.
Cilt Kanseri
Et Beni |
Et Beni ve Cilt Kanseri |
Derimiz kıymetli bir organımızdır. Vücut deri aracılığıyla dış dünyayla temas kurar. Güneş ışınlarından, çevre kirliliğinden vücudumuzu koruyan organımız deridir. Bütün bu önemli fonksiyonları dikkate alınınca deri özenli bir bakıma hak kazanmış organdır.
6 yorum:
Çörek otunu öğütüp su ile karıştırarak krem kıvamına getirip bir kaç günde bir uygulayabilirsin. Ancak öncelikle yüzünün haricinde vücudunun görünmeyen bir bölümüne bir miktar uygulayıp yarım saat bekle cildin herhangi bir alerjik tepki vermezse güvenle kullanabilirsin. Tüm yüzüne uygulayacağın ilaçlardan önce bunu denemeni öneririm. Her bulduğunu yüzüne sürme. Ayrıca çörek otunu dahilen yani çiğneyerek tüketmende vücudundaki TÜM düzensizlikleri gidermeye yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle..
Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız.