Kafatası ve Omurilik |
İnsan vücudundaki iskelet insanın istediği gibi hareket etmesine uygun özellikler taşır. Her bir kemik ve kemik grubunun özel bir işlevi vardır. Yetişkin bir insanın iskeletinde yaklaşık 206 adet kemik bulunur. Tam rakam azda olsa değişebilir.
Kafatası vücudumuzun koruyucu kafesidir. Kafatasının çene dışındaki tüm kemikleri hareketsizdir. Ve beyni koruyabilmek için çocukluktan itibaren birbirine kenetlenmiş şekilde büyür. Kafatası omurganın üzerine oturmuştur. Omurga omur yada vertebra denilen yuvarlak kemiklerden oluşmuş bir kolondur. Bu sağlam ve hareketli kolon omuriliği korur. Diğer bütün kemiklerde olduğu gibi bu kemiklerde birbirlerine bağ dokularla bağlanmıştır.
Kalça Leğen Kemiği |
Üst ve alt koldaki gibi uzun kemikler manivela gibi kullanılmaya uygundur; hızlı ve güçlü hareketler yapmamızı kolaylaştırır. Eller objeleri tutmaya yarar kısa ve küt uçlu kemikleriyle ince ve hassas işler yapabilecek yapıdadırlar. Uyluk kemikleri vücuttaki en uzun ve en ağır kemiklerdir. Bacaklardaki kaval kemikleri de geniş hareketler yapabilecek niteliktedir.
Ayak kemikleri ayakta durmamızı ve yürümemizi sağlar. Topuk kemiği geriye doğru uzar ve vücudumuzu dengede tutmaya yarar. Taban kemiği kemer biçimindedir ve vücut ağırlığına destek verir. Kol ve ayak kemikleri yan iskeleti oluştururlar.
Uyluk ve Kaval Kemiği |
Omuz eklemi kalça eklemi tipinde olup eklemler arasında en geniş hareket serbestliği veren eklemdir. Genellikle yumuşak ve ustalık isteyen hareketler yapılması sırasında elde olduğu gibi birçok kemik bir arada çalışır.
Kemiğin iç kısmı ilik denilen yumuşak yağlı bir maddeden oluşmuştur. Kemiklerin ortasındaki sarı ilik yağ depolamak içindir. Kırmızı ilik ise bazı kemiklerin baş ve boyun bölümlerinde bulunur ve kemiklerin içindeki görevi alyuvar kan hücresi üretmektir.
Kemiğin sağlamlığını çubuk kullanarak anlatan bir örnek. |
Kemiklere şekilleri dışında sağlamlık veren ikinci bir etkende onların kimyasal yapısıdır. Bir kemiği asitli bir sıvı içerisinde birkaç gün tuttuğumuzda asit kemiği oluşturan maddelerden bir kısmını çözer. Geriye sağlam ama lastik yapıda bir madde kalır. Bu parça kemiğin toplam ağırlığının 1/3 kadar ve büyük bir kısmı moline elyafı olan bir maddedir. Bunu da 600 derece sıcaklıkta birkaç saat ısıtalım. Bu işlem kemikteki molein elyafını yakacak ve geride sert ve gevrek bir madde bırakacaktır. Kemiğe sertliğini veren bu madde kalsiyum ve fosforca zengin bir maddedir ancak kolayca kırılabilir. Bu elementler tek tek ele alındıklarında zayıf olmalarına rağmen bir araya geldiklerinde son derece sert bir karışım meydana getirirler. İnsan iskeletindeki bazı kemikler 1 tondan fazla yüke dayanır.
Yeni Kemik Oluşumu ve Uzaması |
Büyüme tabakasının merkezinde kıkırdaktan bir disk vardır. Büyüme bu kıkırdak parçası hücrelerinin bölünmesi sonucu olur. Yeni hücreler geldikçe kıkırdağın önemli bir kısmı sütunlar halinde sınırlanırlar. İşte kemiklerin büyüdüğü tek nokta burasıdır. Genç kıkırdak hücreleri çoğalmaya devam ederken yaşlı hücreler etraflarını kalsiyum ile sarmaya başlarlar. Kıkırdak böylece sertleşir. Bu sırada kıkırdak hücreleri ufalır ve kemik içinde boş alanlar bırakır. Kemik geliştirme işi devam ettikçe boş alan daha büyür bu sırada bu alanda kan damarları gelişmeye başlar. Kemiği oluşturan hücrelerde kan damarlarıyla beraber gelişir.
Kemiğin Yapısı |
Kemik yaşayan bir doku olduğu için vücudun ihtiyaçlarına cevap verir. Kırılan bir bacağın kaynayıp iyileşmesi buna güzel bir örnektir. Kemik tedavi görmese bile kemik hücreleri çalışmaya ve iskeletimizi korumaya devam ederler. Bazı kemik hücreleri kemik dokusu üretmeye devam ederken gereksiz yere çıkan kemiklerin hücreleri yok olur.
Omuz eklemi |
Sağlıklı bir iskeleti geliştirmenin ve korumanın bir başka yolu da onu çalıştırmaktır. Özellikle genç yaşlarda yapılan spor ve günlük egzersizler sağlam ve düzgün kemiklere sahip olmamızı sağlar. Yetişkinlerin düzenli olarak yapacakları spor kemiklerin sağlığının korunması için yeterli olacaktır. Vücudun egzersizler ile çalıştırılmaması halinde kemik kuvvetini kaybeder hafifler ve zayıflar. Hayatımız boyunca dengeli beslenme ve düzenli egzersizlere göstereceğimiz dikkat iskeletimizin ve dolayısıyla genel vücut sağlığımızın korunması açısından son derece önemlidir.
Hiç yorum yok:
Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız.