![]() |
Migren ve Baş ağrısı |
Peki ama migren tam olarak nedir ?
![]() |
Beyin Damarlarının Genişleyip Daralması |
Yeni geliştirilen bir teoriyse migreni nöronlarla ilgilendirmiş ve ağrıyı beyindeki kan damarları cidarındaki bir ödeme bağlamıştır. Son bir teoride beyindeki sinir dokularının uyarı iletiminde rolü olan serotonine dikkati çekmiştir. Serotonin bazı hücre ve organlarda özellikle sinir hücrelerinde kimyasal bir aracı görevi görmektedir.
![]() |
Migren Baş Ağrısı |
![]() |
Beyin, Nöron ve Serotonin ile ilişkisi |
![]() |
Baş Ağrısı Başlamadan Önceki Flaş Türü Parlama |
![]() |
Migren türü baş ağrısının ikinci ve üçüncü omurdaki sinir sıkışmasıyla ilgisi. |
Boyun ağrısına bağlı baş ağrıları genellikle ikinci ve üçüncü omurdaki beyin sinirlerinin örselenmesinden ileri gelir. Kafatasının arka tarafını besleyen bu sinirlerde olacak bir rahatsızlık başın tüm arka bölümün etkiler. Buradan başlayan bir ağrı giderek başın alın bölümüne kadar yayılır. Bu tip baş ağrısı iki omurun hafifçe sıkışması ile olur ki bu durum genelde röntgenle de görülemez ve omurlardaki bu sıkışma bir kaza bir darbe yada duruş bozuklukları sonucu ortaya çıkabilir.
Boyundan kaynaklanan ağrılara fizik tedavi uygulanmaktadır. Ultrason yoluyla dokular ve toksinler atılmaktadır. Masaj iltihabı azaltarak adale spazmlarını giderebilir. Bu yöntemlere cevap alınamaması halinde başvurulan yöntemlerden biride sinir sıkışıklığının olduğu bölgeye şırıngayla kortizon vermektir.
Bir kişinin aşırı gerginlik sonucu başının ağrıması ruhsal nedenlere dayanır. Kişi kendini çaresiz hisseder ve ruhsal durumunu kontrol altına almaya gücü yetmez. Baş ağrıları bazı halde dışarıdan gözle görülemeyen ve anlaşılamayan bazı fobiler ve depresyon gibi ruhsal durumlarda da belirebilir. Bu durumlarda bir psikolog yada psikiyatristten yardım alınabilir.
Bazı rahatlama teknikleri kişiyi baş ağrısının neden olduğu gerginliğe karşı güçlendirebilir. Bu rahatlama ve gevşeme teknikleri kişinin kendi kendine geliştirmesi güç olduğu için konunun uzmanlarından yardım almak doğru olacaktır.
Migrene karşı ilaç tedavisi nasıl yapılır ?
Üç tip ağrı kesici vardır. Aspirin atağın başladığı anda alınması gereken bir ağrı kesicidir. Ne var ki aşırı kullanımı bazı sindirim sorunlarına ve sonuçta ülsere neden olabilir. Ağrı kesici olarak kullanılan asetaminofen daha çok yüksek tansiyona bağlı baş ağrısında, aspirine alerjisi olanlara verilir. Kodeinin morfin ve eroine benzer özellikleri vardır ve birçok maddenin içinde bulunur. Ne var ki devamlı ağrı kesici almak sonuçta bir kısır döngü yaratabilir. Başlangıçta ağrıyı kesici yada hafifletici etkileri görülür, ama etkileri ortadan kalktığında refleks baş ağrısı dediğimiz başka tür bir baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ne kadar çok ağrı kesici alınırsa zamanla farklı bir yapıda da olsa yeni bir baş ağrısına davetiye çıkarılmış olunur.
Ağrı kesiciler ağrıyı kimyasal yollarla etkilerler. Ama bir yandan da vücudun doğal morfini olan ağrılarla mücadele eden endorfin üretimini azaltır. Ağrı kesicinin etkisi bitince beyin endorfin üretimini de kestiği için gelen ağrıyı daha da şiddetli hissederiz. Beynin yeniden endorfin üretmesi birkaç gün alabilir. Bu dönem zarfında kişi yeniden ağrı kesiciler alarak derdine çare ararsa durum daha da ciddileşir. Bu durumda ilacı kesmek gerekir. Ağrı ilk günlerde dayanılması güç bir şiddette olabilir ama bu durum giderek düzelecektir.
Migren ve baş ağrısıyla vücut metabolizmasının mücadelesi ancak bu yolla sağlanabilir. Migren ve baş ağrısı konusunda son yıllarda arttırılan araştırmalar bu rahatsızlığı daha iyi tanımıza yardımcı olmuş, bunun sonucu yeni yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız.