Migren hakkında bilgiler

Jefrinin dayanılmaz bir baş ağrısı var. Bu yılda birkaç kez tekrarlayan migren ağrısıdır. Ağrı başladığında Jefrinin yapabildiği tek şey ağrı kesici alıp beklemek oluyor. Migren çoğu zaman farklı nedenlere bağlı baş ağrılarıyla bir araya gelerek daha da dayanılmaz bir hal alır. Boyun ağrılarına ruhsal problemlerde eklenince gereğinden fazla ağrı kesici kullanma tehlikesi baş gösterir.

Migren ve Baş ağrısı
Migren ve Baş ağrısı
Karoline 15 yaşından beri zaman zaman boyundan gelen baş ağrılarının da eşlik ettiği migrenden şikayetçi. Boyun adalelerindeki kasılma ve sertleşmeler yaklaşan bir migrenin habercisi oluyor onun için. Steven bir hapishanede gardiyan olarak çalışıyor. Mahkumların bir ayaklanması sırasında başına darbeler almış ve o günden beri boyun ağrıları ve ruhsal bozukluklardan sonra migreni tutuyor. Jefri, karolin ve steven, üçü de ayrı tür migrenden şikayetçiler ve hepsinin tedavi yöntemleri de birbirinden farklı.


Peki ama migren tam olarak nedir ?

Migren ve Baş Ağrısı, Beyin Damarlarının Genişleyip Daralması
Beyin Damarlarının
Genişleyip Daralması
Migren kalp atışı gibi zonklayarak seyreden çok şiddetli bir baş ağrısıdır. Genellikle başın sadece bir tarafında hissedilir. Migrenin oluşmasını izaha çalışan bazı teoriler vardır. Uzun zamandan beri geçerliliğini koruyan bir teoriye göre migren beyinde ki damarların daralıp genişlemesinden ileri gelen bir ağrıdır.

Yeni geliştirilen bir teoriyse migreni nöronlarla ilgilendirmiş ve ağrıyı beyindeki kan damarları cidarındaki bir ödeme bağlamıştır. Son bir teoride beyindeki sinir dokularının uyarı iletiminde rolü olan serotonine dikkati çekmiştir. Serotonin bazı hücre ve organlarda özellikle sinir hücrelerinde kimyasal bir aracı görevi görmektedir.

Migren Baş Ağrısı
Migren Baş Ağrısı
Günümüzde serotonine yönelik bazı etkili migren ilaçları kullanılmaya başlamıştır. Migren basit bir baş ağrısı değildir. Flaş patlaması gibi ani ışık parlamaları, geçici konuşma ve hareket bozukluğu, aşırı bir açlık hissi tipik ön belirtileri olarak gözlemlenir. Baş ağrısı başlamadan ortaya çıkan bu belirtiler uyarı niteliğindedir. Kısa bir süre sonra hareket ettikçe baş ağrısı şiddetlenmeye başlar, mide bulantısı ve bazı hallerde kusma, sese ve ışığa aşırı hassasiyet migren başlangıcının belirtilerindendir.

Migren Baş Ağrısı, Beyin, Nöron ve Serotonin ile ilişkisi
Beyin, Nöron ve
Serotonin ile ilişkisi
Bazı kimseler migren ağrıları geçinceye kadar karanlık bir odaya kapanarak tamamen hareketsiz kalırlar. Kadınlarda migren daha çok hormonal değişimler sırasında görülür. Hava değişiklikleri ve başın bir yere çarpması gibi dış etkenlerde migren ağrılarını harekete geçirebilir. Karoline migren ağrısının başlayacağını görme bozukluğu ile anlıyor. Bu sırada ufak flaşlar patlıyormuş gibi parıltılarda görülür ki bunların beyin damarlarının büzülmesi sonucu olduğu düşünülür. Besinlere koku vermek için eklenen bazı kimyasalların yanında bazı meyve ve meyve suları, alkol ve özellikle kırmızı şarap, peynir, çikolata ve kuru yemişler gibi bazı besinlerinde migreni tahrik ettiği ileri sürülmüştür.

Migren ve Baş Ağrısı Başlamadan Önceki Flaş Türü Parlama, Işık
Baş Ağrısı Başlamadan
Önceki Flaş Türü Parlama
Zaman zaman her birimizin başı şiddetle ağrımıştır. Böyle şiddetli bir baş ağrısının saatlerce hatta günlerce devam ettiğini ve bunun sık sık tekrarlandığını bir düşünün. Migreni olanlar hem meslek hem de aile yaşamlarında birçok sorunla karşılaşırlar. Ve bunların çoğu üçüncü şahısların onların durumuna anlayış gösterememesinden kaynakladır. Bu dertten muzdarip olanların yüzde 85’inin günlük yaşamı bu kriz anlarında az yada çok aksar. Birçoğu en basit günlük işlerini bile göremez hale gelir. Karolinde migren ağrıları tuttuğunda bu sıkıntıları yaşar. Bu nedenle işine gidemediği günler pek sık olmuştur.

Migren türü baş ağrısının ikinci ve üçüncü omurdaki sinir sıkışmasıyla ilgisi.
Migren türü baş ağrısının
ikinci ve üçüncü omurdaki
sinir sıkışmasıyla ilgisi.
Sık ve şiddetli baş ağrılarından şikayetçi olanlar mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelidir. Daha ciddi bazı sağlık sorunları migren diye geçiştirme tehlikesi hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Gerekli muayene ve testlerden sonra doktor bu ihtimalleri elimine edebilir.

Boyun ağrısına bağlı baş ağrıları genellikle ikinci ve üçüncü omurdaki beyin sinirlerinin örselenmesinden ileri gelir. Kafatasının arka tarafını besleyen bu sinirlerde olacak bir rahatsızlık başın tüm arka bölümün etkiler. Buradan başlayan bir ağrı giderek başın alın bölümüne kadar yayılır. Bu tip baş ağrısı iki omurun hafifçe sıkışması ile olur ki bu durum genelde röntgenle de görülemez ve omurlardaki bu sıkışma bir kaza bir darbe yada duruş bozuklukları sonucu ortaya çıkabilir.

Boyundan kaynaklanan ağrılara fizik tedavi uygulanmaktadır. Ultrason yoluyla dokular ve toksinler atılmaktadır. Masaj iltihabı azaltarak adale spazmlarını giderebilir. Bu yöntemlere cevap alınamaması halinde başvurulan yöntemlerden biride sinir sıkışıklığının olduğu bölgeye şırıngayla kortizon vermektir.

Bir kişinin aşırı gerginlik sonucu başının ağrıması ruhsal nedenlere dayanır. Kişi kendini çaresiz hisseder ve ruhsal durumunu kontrol altına almaya gücü yetmez. Baş ağrıları bazı halde dışarıdan gözle görülemeyen ve anlaşılamayan bazı fobiler ve depresyon gibi ruhsal durumlarda da belirebilir. Bu durumlarda bir psikolog yada psikiyatristten yardım alınabilir.

Bazı rahatlama teknikleri kişiyi baş ağrısının neden olduğu gerginliğe karşı güçlendirebilir. Bu rahatlama ve gevşeme teknikleri kişinin kendi kendine geliştirmesi güç olduğu için konunun uzmanlarından yardım almak doğru olacaktır.


Migrene karşı ilaç tedavisi nasıl yapılır ?

Üç tip ağrı kesici vardır. Aspirin atağın başladığı anda alınması gereken bir ağrı kesicidir. Ne var ki aşırı kullanımı bazı sindirim sorunlarına ve sonuçta ülsere neden olabilir. Ağrı kesici olarak kullanılan asetaminofen daha çok yüksek tansiyona bağlı baş ağrısında, aspirine alerjisi olanlara verilir. Kodeinin morfin ve eroine benzer özellikleri vardır ve birçok maddenin içinde bulunur. Ne var ki devamlı ağrı kesici almak sonuçta bir kısır döngü yaratabilir. Başlangıçta ağrıyı kesici yada hafifletici etkileri görülür, ama etkileri ortadan kalktığında refleks baş ağrısı dediğimiz başka tür bir baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ne kadar çok ağrı kesici alınırsa zamanla farklı bir yapıda da olsa yeni bir baş ağrısına davetiye çıkarılmış olunur.

Ağrı kesiciler ağrıyı kimyasal yollarla etkilerler. Ama bir yandan da vücudun doğal morfini olan ağrılarla mücadele eden endorfin üretimini azaltır. Ağrı kesicinin etkisi bitince beyin endorfin üretimini de kestiği için gelen ağrıyı daha da şiddetli hissederiz. Beynin yeniden endorfin üretmesi birkaç gün alabilir. Bu dönem zarfında kişi yeniden ağrı kesiciler alarak derdine çare ararsa durum daha da ciddileşir. Bu durumda ilacı kesmek gerekir. Ağrı ilk günlerde dayanılması güç bir şiddette olabilir ama bu durum giderek düzelecektir.

Migren ve baş ağrısıyla vücut metabolizmasının mücadelesi ancak bu yolla sağlanabilir. Migren ve baş ağrısı konusunda son yıllarda arttırılan araştırmalar bu rahatsızlığı daha iyi tanımıza yardımcı olmuş, bunun sonucu yeni yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Hiç yorum yok: