|
Et Beni |
Vücudun dış yüzeyini saran deri en önemli organlarımızdan biridir. Bu en geniş organ hem koruyucu bir örtü hem de bir duyu organıdır. Deri vücudumuzun dış dünyayla arasındaki sınırdır. Yumuşak ve esnek olduğu kadar sert ve dirençlidir de. Dokunma duyumuz olarak beynimize dış dünyadan mesajlar yollar, ısıdaki büyük farklılıklara dayanıklıdır ve vücudu dış saldırılardan korur. Ama tüm ataklara karşı dirençli değildir.
3000’ne aşkın deri hastalığı saptanmıştır. Tıp biliminin ilgi sahasına giren hastalıkların yüzde 20 si deri hastalığıdır.
Deri üç katmandan oluşur. Bunlar üst deri, alt deri ve hipoderm denilen deri altıdır. En dışta yer alan ve göreceli olarak ince olan deri bir çok hücre katmanından oluşur. Avuç içleri ve sürtünmeye açık olan bölümlerinin dışında oldukça incedir. Derinin rengini veren melanin ve karoten pigmentleridir. Alt deride kan damarları vardır ve ayrıca sıcak, soğuk, sert, yumuşak, acı gibi dokunma duyularının sinir uçları da alt deridedir. Yağ bezleri, ter bezleri gibi salgı hücreleri de bu katmandadır. Kıl kesecikleri de alt deridedir. Yağ ve ter bezleriyle kıl kesecikleri derinin dışarıyla teması olan bölümleri olduğu için son derece hassastır.
Alt deriden sonra hipoderm denilen deri altı bölümü gelir. Bu aslında derinin bölümlerinden biri değil deriyi altındaki kas yapısına bağlayan bölümdür. Ter bezleri vücudun her tarafına yayılmıştır. Tüp biçimindeki bu bezler alt deriye gömülmüşlerdir. Sinir sistemi tarafından uyarılınca ter dediğimiz tuzlu sıvıyı salgılarlar. Egzersiz yaparken vücut harareti dengelemek için terler. Terlemeyi uyaran diğer nedenler havanın ısısı, rutubeti ve ruhsal gerginlik durumudur.
Yağ bezleri kıl keseciklerinin yanındadır. Lipit açısından zengin bir yağ salgılarlar. Bu yağ kılı izleyerek derinin üstüne kadar çıkar. Bu salgı derinin ve kılın kurumasını önler.
Deriyi etkileyen hastalıklar nelerdir?
Bunların nedeni dış yada iç etkenler olabildiği gibi her ikisinin karışımı da olabilir. Bakteri ve virüs kökenli olanları da vardır. Deride mantar, bakteri gibi bir çok organizma yuvalanır. Bunların bazıları zararsızdır. Bazıları sivilcelere neden olur. Bazıları da daha ciddi sorunlar yaratır. Diyabet, yüksek kolesterol, kanser gibi vücudun içinden gelen nedenlerde deride belirgin değişiklikler meydana getirir.
Patolojik deri değişikliklerinin tümüne dermatit yada egzama denilir ki bunlar alerji kökenli olabilir. Egzama hafif yada şiddetli kaşıntının eşlik ettiği bir deri iltihabıdır. Deride ufak yumrular oluşur sonra bunlar kabuk tutar. Hasta bunları kaşırsa üst deri kalınlaşıp sertleşir. Egzama çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de görülebilir. Nedenleri bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bunu strese bağlarlar ama bunu kanıtlayan bilimsel bulgular yoktur.