Paslı su |
Birkaç gün kullanmadığınız musluklarınızdan kirli sarı renkte su geliyorsa, demliğinizin altında sarı birikimler oluyorsa, lavabonuzda sarı izler oluşuyorsa tesisatınız paslanmış demektir. Böyle bir durumda ya tesisat değiştirilmeli yada su filtre edilerek kullanılmalıdır.
Suyun sadece paslı olması, suda sağlığa zararlı bakteri veya suyun kirli olduğunun bir işareti değildir. Su tesisatındaki eklem yerlerinin demir olması sonucu suda pas oluşması insan sağlığı açısından oldukça zararlı bir durum değildir.
Ancak bunun bir istisnası Hemokromatozis
Hemokromatozis vücudunuzda gereğinden fazla demirin biriktiği bir hastalıktır (fazla demir yüklenmesidir). Devamlı olarak paslı şebekeden kullanılan su her zaman paslı görünmese de göze görünmeyen pas partikülleri içerir. Buda demir demektir. Bu suyla yıkanan vücut teninden pas yani demir emilebilir. Bu suyla yıkanan meyvelerde sebzelerde, bulaşıklarda, kıyafetlerde, pişirilen yemeklerde, demlenen çaylarda her zaman değişik oranlarda pas bulunur ve ağızdan veya deriden bir şekilde vücuda girebilir.
Paslanmış su borusu |
Paslı içme suyunda bulunan demir kolayca vücut tarafından emilir bir formda değildir ve tek başına hemokromatozise neden olması zordur. Ancak hali hazırda başka nedenlerle vücudunuzda demir fazlalığı varsa, o zaman paslı su kullanımı zararlı hale gelir.
Pas ve paslı su tek başına Tetanoz nedeni de değildir
Tetanoz mikrobik bir hastalıktır. Tetanoz mikrobu paslı çivide veya herhangi bir pas tabakasının altında bulunabildiği gibi oksijenden yalıtılmış tüm ortam ve eşyalarda bulunup yaşayabilir. Yani paslanmamış bir kesici eşyadan da tetanos olabilirsiniz demektir.
Sonuç olarak pas ölümcül tehlikeleri olan bir bileşik olmasa da insan vücudunda bulunmaması gereken birşeydir ve bünyeye yük teşkil edebilir. Elden geldiğince uzak durulmalıdır.
20 yorum:
Lütfen soru sormadan önce, sorunuzu öncelikle arama kutusunu kullanarak araştırınız.