Gizemli Ot Gizlenmiştir

Çörek otu ile ilgili olarak biz ilk çalışmamızı 2003 yılında yaptığımızda, dünyada bu konuda 100 civarı makale yazılmıştı. Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen bu sayı katlanarak artmıştır.

Çörek otu hiçbir ilaç ile etkileşime girmez, bilinen de bir yan etkisi yoktur. Peygamber (SAV) hadisiyle ‘Ölümden başka her şeye devadır’ buyrularak değerini bulmuştur. Ancak kilosunun sadece 10 YTL olması, hiçbir ilaç firması tarafından patentinin alınamaması sebebiyle insanlar bu konuda bilgilendirilmemiştir.

Hali hazırda hiçbir eczanede maalesef çörek otu preparatı veya uçucu yağı olan timokinonla ilgili bir doğal destek ürünü bulamazsınız. İnsanlarımız birbiriyle didişmekten, çamur atmaktan bu dünyanın bir numaralı bitkisini ilaç olarak yapamamıştır. Cumhuriyet tarihinden günümüze kadar patenti alınmış bir tek ilacımız yoktur.

Dr. Herbalist

Sivilce için çörek otu

Sivilceli bölgeyi kaplayabilecek miktarda "yeni" öğütülmüş çörek otu ve su krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılır ve sivilceli bölgeye sürülür. Bununla birlikte düzenli olarak günlük 2 gram çörek otu tüketilmesi önemle tavsiye edilir.

Sinir bozukluğu için çörek otu

Sinir Bozukluğu
Sinir Bozukluğu
Çörek otu vücut dengelerini sağlıklı yapıya kavuşturarak ruh sağlığına da katkı sağlamaktadır. Çörekotu ruhsal zihinsel ve sinirsel düzelmede destek vererek beden sağlığına sinerji etkisi göstermektedir.

1 çay kaşığı çörek otu yağını bir fincan kahveyle içerseniz sinirlerinizin yatışmasına yardımcı olur. Bununla birlikte çörek otunun çiğneyerek düzenli kullanımı da çok büyük fayda sağlayacaktır.

Çörek Otu Yağı Toksit Azaltıyor

Çörek Otu Yağının Anti-tüberküloz ilaç kaynaklı hepatotoksisite üzerine etkisinin araştırılması

Çalışmamızın amacı anti-tüberküloz ilaçlar kullanılarak meydana getirilen hepatotoksisite de çörek otunun iyileştirici etkisini araştırmaktır. Çalışmamıza alınan fareler 4 gruba ayrıldı. Bu gruplara 10 gün süreyle şu maddeler verildi.

1. Grup: Serum fizyolojik
2. Grup: Çörek Otu yağı
3. Grup: INH + RIF (izoniazid + rifampisin)
4. Grup: INH + RIF + Çörek Otu Yağı

Çörek Otu yağının iyileştirici etkisini belirlemek amacıyla tüm gruplarda biyokimyasal, histopatolojik inceleme ve elektroforez yapıldı. Biyokimyasal incelemeler sonucu 1. ve 2. grup arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmedi. 3. ve 4. gruplarda ise AST, ALT, ALP, TBIL düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p 0.05'ten küçük). Gruplarda yapılan histopatolojik incelemelerde ise 1. grupta (serum fizyolojik) normal karaciğer yapısı gözlemlenmiştir.

2. grupta ise (Çörek Otu Yağı) normale yakın karaciğer yapısı gözlemlenmiş olup her iki grup kıyaslandığında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Anti-tüberküloz ilaçlar verilerek hepatotoksisite meydana getirdiğimiz 3. Grubun (hepatotoksisite grubu), karaciğer yapısında dejenerasyon olduğu gözlemlenmiştir. 4. Grupta ise dejenerasyon gözlemlenmiş olup bu dejenerasyonun 3. Gruptaki dejenerasyon kadar yüksek oranda olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Fakat histopatolojik olarak anlamlı bir şekilde de düzelme görülmemiştir. Gruplardan alınan karaciğer örneklerinde yapılan SDS- PAGE elektroforez sonucunda, gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

Tüberküloz, kişiyi maddi ve manevi olarak yıpratan, günümüzde ise halen önemini koruyan bir hastalıktır. Tedavi sırasında oluşan hepatotoksisiteyi hızlı şekilde yok etmeye çalışmak, tüberküloz hastasının tedaviye olumlu yanıtını hızlandırmaktadır. Bu tezde elde edilen bulgular anti-tüberküloz ilaçların, yan etki olarak karaciğerde yarattığı toksisiteyi, çörek otu yağının önlediğini işaret
etmektedir.

Nur Şener
Prof. Dr. Fikriye Uras
Marmara Üniversitesi