Sivilce Kremi

Yüz Bakımı

Sivilce kremi için:

  • 50 gr. Çörek otu tohumu,
  • 200 ml. Elma Sirkesi,
  • 50 gr. Nar Kabuğu,
  • 100 gr. Çörek otu yağı,
  • 10 damla Karabaş Otu yağı

Çörek otu tohumu öğütülür ve nar kabuğu ile beraber elma sirkesi ile karıştırılır. Karışım 10 saat bekletilir. Bekletilen karışım tülbent gibi ince bir süzek ile süzülür ve tekrar 1 gün dinlenmeye bırakılır. Daha sonra içerisine çörek otu yağı eklenir ve 50 dereceyi geçmeyen bir ısıda kremsi bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Ocaktan indirdikten sonra karabaş otu yağı eklenir.

Her akşam yatmadan önce ve buhar banyosundan sonra sivilcelerin üzerine sürülür. Bu krem cam bir kavanozda buzdolabında 2 ay dayanabilir.

Dr. Elif Güveloğlu

Karaciğer Hasarı ve Çörekotu Yağı

Deney

Amaç:

Karbon tetraklorür, deneysel karaciğer hasarı oluşturmak için kullanılan hepatotoksik bir ajandır. Çörek otu yağı ise hücresel bileşenlerdeki serbest radikalleri tutarak lipit ve lipoproteinlerin oksidasyonunu azaltabilir. Bu nedenle, sunulan çalışmanın amacı farelerin karaciğer doku hasarı ve enzimleri üzerinde çörek otu yağının olası koruyucu rolünü araştırmaktır.


Gereç ve Yöntemler

Çalışma, 3 eşit gruba ayrılan 60 adet wistar albino cinsi fare üzerinde yürütüldü. Birinci gruba sadece fizyolojik serum verildi ve kontrol grubu olarak kullanıldı. İkinci gruba intraperitoneal (IP) olarak karbon tetraklorür (0.15 ml/kg) enjekte edildi; üçüncü gruba ise IP karbon tetraklorür ve oral olarak çörekotu yağı (1 ml/kg) verildi. Tüm uygulamalar 7 hafta süre ile haftada 3 kez uygulandı.


Bulgular

Aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), alkalin fosfataz (ALP) ve gamma glutamil transferaz (GGT) düzeyleri karbon tetraklorür enjeksiyonu ile istatistiksel olarak yükselirken tedavi grubunda AST, ALT ve ALP düzeyleri azaldı. Çörek otu yağı uygulaması ile farelerin karaciğer hasarında azalma gözlemlendi.


Sonuç

Karbon tetraklorür ile oluşturulan karaciğer hücresel hasarının azaltılmasında çörek otu yağı koruyucu bir rol oynayabilir.


M. Zerin, A. Z. Karakılçık, Y. Nazlıgül,
M. Bitiren, H. Özardalı, D. Musa

Çörek Otu Destek Tedavisi

Marmara Üniversitesi

Çörekotu tohum destek tedavisinin alerjik rinit (burun mukozasının alerjik nedenli iltihabı) hastalarının hematolojik parametreleri ve polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkisinin araştırılması.

Çalışmamızda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Alerji Bilim Dalı'na başvuran alerjik rinit tanısı konulan (n=12, yaş ortalaması=34) hastaların alerjik rinit immünoterapisi öncesi, immünoterapi (30 gün), immünoterapi + Çörek otu tohum desteği (2 gr/gün/oral/30 gün) sonrasının PNL fonksiyonları ve lenfosit alt grupları ve sağlıklı gençlerde çörek otu tohum desteğinin PNL fonksiyonları ve hematolojik değerleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

PNL'ler (1x107 hücre/ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradiyent yöntemiyle ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve ark.'nın (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. İmmünoterapi öncesi alerjik rinitli hastaların fagositik aktivitesi ve hücre içi öldürme aktivitesi düşük bulunmuştur. Alerjik rinit immünoterapisi uygulanan hastaların fagositik aktivitesi immünoterapi öncesine göre anlamlı olarak artmıştır (p küçük 0.001). Alerjik rinit immünoterapisi ile birlikte çörekotu tohumu desteği uygulanan hastaların fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi immünoterapi öncesi değerlere göre anlamlı olarak artmıştır (p küçük 0.001, p küçük 0.01).

Alerjik rinit immünoterapisi + çörek otu tohumu desteği uygulanan hastaların fagositik aktivitesi yalnız immünoterapi uygulanan hastaların fagositik aktivitesine göre anlamlı olarak artmıştır (p küçük 0.01). Hücre içi öldürme aktivitesindeki artış anlamlı bulunmamıştır.

Çörekotu tohumu desteği (2 gr/gün/oral/30 gün) alan sağlıklı genç (n=8, yaş ortalaması=23) PNL'lerinin fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi çörek otu destek öncesi değerlere göre anlamlı olarak artmıştır (p küçük 0.001, p küçük 0.01). Alerjik rinit immünoterapisi lenfosit alt gruplarından CD8 sayısını anlamlı olarak azaltmıştır (p küçük 0.05). Alerjik rinit immünoterapisi + çörekotu desteği alan hastalarda CD8 sayılarında yalnız immünoterapi alanlara göre anlamlı bir artış görülmüştür (p küçük 0.05).

Sonuç olarak çalışmamızda; çörek otu tohumu desteği ile alerjik rinitli hastaların tedavisine immünoterapik bir yaklaşım getirilmiştir.


Hülya Işık
Prof. Dr. Adile Çevikbaş
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Çörek Otu Kahvesi

Çörek Otu Kahvesi
Çörek Otu Kahvesi
Çörek otu tohumları güzelce kavrulur ve değirmende toz haline gelinceye değin öğütülüp içerisine yine kavrulmuş nohut tozu ilave edilir. Çörek otu kahvesi aynı Türk kahvesi gibi pişirilir. Pişme sıcaklığı, süresi ve su kahve oranı Türk kahvesine eşittir. Tadı Türk Kahvesini arattırdığı için Türk Kahvesinin yerini alamamıştır. Bununla birlikte bilinmesi gereken bir şey daha var ki çörek otu pişirildiği veya kavrulduğu zaman faydalı özelliğinin bir çoğu kaybolmaktadır. Bu şekilde faydadan çok sadece keyif verebilir.

Ülser için çörek otu

Her gün kahvaltıdan yarım saat önce 10 damla (yarım çay kaşığı) çörek otu yağı ve 1 yemek kaşığı bal karıştırılıp yutulur. Bunun faydası görülemiyorsa günlük 2 gram yeni öğütülmüş çörek otu tohumu kullanılmalıdır. Bu tedaviye 2 ay devam edilmelidir. Ayrıca yağın son kullanma tarihinin geçmemiş ve kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

Alerji için Mucize

Alerji
Alerji
Resimlerde alerjik bir hastanın çörek otu ile kendisini nasıl tedavi ettiği görülmektedir. Güvenlik görevlisi olarak çalışan bu kişi söylediğine göre 5 günde kendisini black cumin adlı kapsül ile tedavi etmiştir. Black cumin çörek otunun ingilizce karşılığıdır. Ve çörek otu özütünden kapsül yapılarak tablet ilaç haline getirilmiştir. Gerçekten mucize. Bu etkiyi direk tohum ile sağlamak için 2 gr. çörek otu çiğneyerek tüketilir.

Alerji, Egzama, Pul Pul Döküntü, Morarma, Çatlak
Önce
Alerji, Egzama, Pul Pul Döküntü, Morarma, Çatlak
Sonra

Karaciğeri Koruyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Çörek otu sabit yağı karboplatine bağlı hepatotoksisiteye karşı koruyucu mu?

Amaç: Bu çalışmada karboplatinin fare karaciğerinde yaptığı toksisite üzerine çörek otu sabit yağının koruyucu etkisi araştırıldı.

Yöntem: Sprague-Dawley ırkı farelerden oluşturulan beş çalışma grubuna sırayla


  • Serum fizyolojik (SF),
  • Karboplatin,
  • Karboplatin + çörek otu sabit yağı,
  • Karboplatin + C vitamini
  • Karboplatin + E vitamini uygulandı.


Bulgular: Çalışma gruplarına ait karaciğerler de histopatolojik bulguya rastlanmadı. Serum ALT, ALP ve indirekt bilirubin seviyeleri karboplatin grubunda SF kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti ve karboplatinin biyokimyasal enzimler düzeyinde karaciğer hasarı yaptığı şeklinde yorumlandı. Çörek otu sabit yağının ALT, ALP ve indirekt bilirubin düzeyleri karboplatin grubundan anlamlı derecede düşüktü. Çörek otu sabit yağı ile SF kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. C vitamini ve E vitamini gruplarına ait biyokimyasal değerler de çörek otu sabit yağına benzer şekilde bulundu.

Sonuç: Çörek otu yağının karboplatine bağlı karaciğer toksisitesini C ve E vitaminine denk sayılabilecek derecede önleyebileceği sonucuna varıldı.


H. Özbek, M. Kösem, E. Erdoğan, N. Cengiz, F. Özgökçe, B. Sever
YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Araştırma Hastanesi