Farklı Yörelerin Çörek Otları

Süleyman Demirel Üniversitesi
Süleyman Demirel
Üniversitesi
Samsun yöresinde yetişen çörekotu tohumunun sabit yağ yüzdesi; Türkiye’nin birçok yöresinde yetiştirilen numunelerin yağ içerikleri ile uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Türkiye’nin 20 farklı yöresinden temin edilen çörekotu numunelerinin yağ kompozisyonu araştırmak için yapılan çalışma sonucunda, numunelerin % yağ içeriklerinin %24.96–37.17 arasında olduğunu tespit edilmiştir. Mısır kökenli numunenin yağ içeriği (% 24.76–34.78) ile uyum içinde olduğu görülmüştür.

Hindistan kökenli numunenin antioksidan özelliklerini belirlemek için yapılan çalışma sonucunda, metanolik ekstraktın toplam fenol içeriği 4,1 mg GAE/ g ekstrakt olarak bulunmuştur. Yine aynı kökenli numunenin aseton ekstraktının antioksidan özellikleri ile ilgili yapılan çalışmada ekstraktın, % inhibisyon (% 90,37–97,18) ve indirgeme kapasitesi açısından sentetik antioksidanlara (BHA ve BHT) oranla daha yüksek aktiviteye sahip oldukları tespit edilmiştir.

Çörek otu Deneyi Sonuçları
Şekil 1 - Çörek otu Deneyi Sonuçları

Bu çalışmanın Şekil 1’ deki sonuçlarının, literatürde yer alan çalışmalarla uyum içinde olduğu görülmektedir. Sonuçlar arasındaki rakamsal farklılık ise, bitkinin tarımında uygulanan tekniklerin farklılığı (sulamanın uygulama sıklığı, gübreleme, hasat vb.), toprak yapısı farklılığı, iklim ve çevre şartlarının farklı olması gibi faktörlerin ürünün bileşimi üzerine olan etkisinden kaynaklanmaktadır.

Çörek Otu Kalp Krizine Karşı

Kalp Krizi
Kalp Krizi
Çörek otu yağının içerisinde birçok etkisinden sorumlu bileşeni olarak tohumlarında ve daha yoğun olarak da uçucu yağında bulunan ‘timokinon’ dikkatleri çekiyor. Yapılan deneysel çalışmalarda tohumların ve daha kuvvetli olarak da timokinonun yüksek homosistein seviyesini (hiperhomosisteinemi) düşürücü etkisi tespit edilmiş.

Homosisteinin kandaki seviyesinin yükselmesiyle kan damarlarında pıhtılaşma riskini artırdığı ve dolayısıyla damar tıkanması riskini artırdığı, kalp krizi ve felç gibi son derece önemli durumlara neden olduğu yönünde bilimsel kanıtlar mevcut ve bu nedenle son yıllarda kan analizlerinde izlenmesi öneriliyor. Vücudumuzdaki homosistein seviyesi, besinlerle aldığımız folik asit, B12 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra ailemizden gelen kalıtsal mirasa ve vücudumuzdaki hormonların etkisine bağlı olarak düzenleniyor. Bahsettiğimiz bu vitaminlerin tümü veya herhangi birinin yetersiz olması durumunda, vücudumuzdaki metioninin dönüşümü yeterince gerçekleşemeyecek ve sonuçta homosistein seviyesi yükselecektir. Bu nedenle, kalp krizi riskini önlemek için homosistein seviyesi yüksek kişilere, bilhassa folik asit veya B6 ya da B12 vitamini kullanması öneriliyor. Yapılan deneysel çalışmalarda çörek otu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki etkisinin folik asidin etkisinden daha geniş kapsamlı ve etkili olduğu gözlenmiş. Çörek otu tohumu ve uçucu yağının bir başka avantajı da, vücutta normal seviyede bulunan homosisteini yok etmiyor, etkisini sadece homosisteinin yüksek olması durumunda gösteriyor.


ROMATİZMADA ETKİLİ Mİ?

Çörek otu tohumlarından elde edilen sabit yağın haricen uygulanmasıyla adale tutulması, siyatik ve romatizma ağrılarını hafiflettiği ileri sürülmektedir. Ancak çörek otu yağının sık sık ayçiçeği yağı gibi daha ucuz yağlarla karıştırıldığı biliniyor. Bu bakımdan kalitesine dikkat edilmeli. Çörek otu uçucu yağının etkili bileşeni timokinon yine burada da etkili bulunmuş, antioksidan ve iltihap giderici etkisine bağlı olarak deney hayvanlarında oluşturulan romatizma üzerinde etkili olabileceği gösterilmiş. İltihap giderici ilâçlar için en önemli risklerden biri olarak bilinen mide kanaması ve ülser riski, çörek otu için pek söz konusu değil, yapılan deneysel çalışmalarda çörek otunun deney hayvanlarında ülser oluşumunu engellediği gözlenmiş.

Çörek Otu tohumlarının ve uçucu yağının etkili maddesi timokinonun çeşitli kanser tipleri üzerinde etkili olabileceğine yönelik gerek laboratuvar şartlarında ve gerekse deney hayvanları üzerinde yapılmış bazı deneysel çalışmalar mevcut. Bilhassa kolon, cilt, mide ve karaciğer kanseri deney modelleri üzerinde etkili görülmüş. Ayrıca tohum ve yağın bağışıklık (immün) sistemini desteklediği gösterilmiş.

Çörek Otu Çayı

Çörek Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Çörek Otu Çayı
Sürekli içilmek üzere herkese önerilebilecek bir çaydır. Bir çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı yeni öğütülmüş çörek otu tohumu ilave edilir, bardağın ağzı kapatılıp 10 dakika demlenmesi için beklenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 bardak içilebilir. Bu çay tohumu kadar etkili olmamakla birlikte keyif amaçlı tüketilebilir. Unutulmamalıdır ki çörek otu tohumlarının kendisi kadar etkili olan başka bir çörek otu ürünü yoktur.

Cilt Sağlığı için Çörek Otu Yağı

Cilt Bakımı
Cilt Bakımı
Cilt Çatlakları İçin


1. Yöntem

Çörekotu yağı, Badem yağı, Saf Zeytinyağı, eşit miktarda karıştır. Cildin çatlayan ve kuruyan bölgelerine uygulanır.


2. Yöntem

Çörekotu ve Zeytinyağı birebir oranda karıştırıp, cildin çatlayan ve kuruyan bölgelerine sürülür ve bir saat beklenir. Sonra yıkanır.


3. Yöntem

Kakao yağı, Gliserin yağı, Keten yağı eşit ölçülerde karıştır. Vücudun çatlayan ve kuruyan bölgelerine uygulanır.


Doğum Sonrası Çatlaklar İçin

Çörekotu Yağı, Badem Yağı, Kakao Yağı, Kayısı yağı, Kantaron Yağı, Zeytin Yağı birebir ölçülerle karıştırıp cildin çatlayan yerlerine sürülür.

Not: Doğum çatlakları daha çok ilk 1 yıl içinde tedavi edilmelidir. Gebelik sırasında çatlak oluşumunu engellemek için özellikle yemek sonrası karnınıza sürün.


Cilt Lekeleri İçin

Cilt güzelliği için yüzün gül suyuyla her gün temizlenmesi gerekiyor. Kayısı yağı ile gül yağı karıştırılıp sürüldüğünde, cilt gün boyu zararlı etkilerden korunuyor, ciltteki lekeler de yok oluyor.


Cilt Bakımı ve Temizliği İçin

Isırgan tohumu, çörekotu ve poleni bala karıştırıp, sabah ve akşam bir çay kaşığı aç karnına içmek, cildi temizliyor. Kakao, havuç, buğday, zambak yağı karışımı akşamları cilde sürülüp, fön makinesiyle 10 dakika kurutulduğunda, etkili bir bakım sağlanıyor.


Yüz Bakımı

1/2 çay kaşığı (10 damla) çörek otu yağı 1 yemek kaşığı zeytin yağı ile karıştırıp yüze sürülür. Bir saat beklenir ve yıkanır.

Çörekotu Kokusu Baş Ağrısına İlaç

Baş Ağrısı
Baş Ağrısı
Mutfaktaki baharatlar arasında yer alan ve çörek otu, egzama ve sedefte kullanılan en eski besinlerden olduğu gibi kokusu ile baş ağrısına da iyi geliyor.

Yalnızca ‘mutfaktaki baharat’ olarak görülemeyecek kadar geniş yelpazedeki hastalıklarda kullanılan çörek otu, egzama ve sedefte kullanılan en eski besin takviyelerinden biri. Almanya’da ve Mısır’da ilaç olarak kullanımı çok yaygın. Vücuda dinçlik ve kuvvet veren, bağışıklık sistemindeki düzensizlikten kaynaklanan alerji ve romatizmayı geçiren çörek otunun en büyük özelliği koklayınca baş ağrısını gidermesi.

Hazmı kolaylaştırıp, mide ve bağırsak gazlarını gideren bu şifalı bitkinin tütsüsü nezleye de bire bir... Suyu sivilcelere sürülürse iyi geliyor.

Kalp Büyümesi

Kalp Sağlığı
Kalp Sağlığı
Yetişkinler için her gün 2 gr. çörek otu tohumunu iyice çiğnenerek tüketmek kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bu uygulamaya en az 2 ay düzenli olarak devam etmek gerekir. Ayrıca kalp sağlığının korunması için aşağıdaki hususlara da dikkat edilmesinde büyük faydalar vardır.

  • Düzenli bir hayat yaşamak.
  • İçki ve sigaradan uzak durmak.
  • Ruh sağlığına büyük özen göstermek.
  • Olaylara aşırı tepki göstermemek.
  • Uyku ve istirahat düzenine dikkat etmek.
  • Kabız olmamak için gerekli tedbirleri almak.
  • Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek.
  • Margarin, hazır gıda ve fazla miktarda sığır ve koyun yağından kaçınmak.
  • Ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve haşhaş yağı gibi bitkisel yağları kullanmak.
  • Taze mevsimlik sebze ve meyve yemek.
  • Köy tipi yoğurdu bolca yemek.
  • Ev tipi salça kullanmak.

http://www.jpma.org.pk/full_article_text.php?article_id=1715
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19130857

Yukarıda adresleri verilen deneylerde ise uzun süreli (2 ay) çörek otu kullanımının kalbin kasılma özelliklerinde olumlu bir etki gösterdiğinden bahsedilmiş. Bununla birlikte çörek otunun düzenli olarak egzersiz yapan insanların kalbindeki büyümeye benzer bir kalp büyümesi (sanırım bunu olumlu olarak belirtmiş) kalp kasılmasında ve performansında artış ve daha ekonomik (uygun) hemodinamik profil sağladığı görülmüş.

Ancak bu kasılmadaki artışın, kalbe aşırı yüklenmeyle karıştırılmaması gerektiğini, aksine kalbin enerji kullanımı açısından daha verimli çalıştığı belirtilmiş.

Çörek otunun kalp üzerinde çok çok olumlu etkileri vardır. Ancak kalp büyümesi ile çörek otu tüketmek isteyenlerin yukarıda adresleri verilen deneyleri yazdırıp bir uzmana danışmaları (örneğin çörek otu hakkında oldukça bilgi sahibi olan Dr. Ahmet TOPTAŞ'a) daha iyi olacaktır.

Saçlar için Çörekotu Yağı

Hücre yeniler, bağışıklık (immün) sistemini güçlendirir, anne sütünü artırır, cildi nemlendirir, beyaz saçları siyahlaştırır. Çörekotu yağının marifetlerini saymakla bitmiyor. Çörekotu yağı, tohumlarının baskılanması ile elde edilir. Tohumlarında hem uçucu yağ, hem de sabit yağ vardır. Sabit yağ oranı % 28 – 35 arasındadır. Soğuk baskı olanı kıymetlidir.


Zengin yağ asitleri ve mineraller içeriyor.

Etken madde olarak; E vitamini ihtiva eder. Oleik asit, Omega3, Omega6 doymuş yağ asitlerini içerir. Çörekotu yağında timohidrokinon bileşiğinin bulunması, anti histaminik aktivite göstermesini sağlar (Histaminin etkisini önleyen maddelerdir). İçerdiği mineraller; selenyum, çinko, demir, bakır ve kalsiyumdur. Selenyum bağışıklık (immün) sisteminin tüm parçaları üzerinde glutatyon peroksidaz adlı antioksidan enziminin işleyişinde rol üstlenerek etki eder.

Demir eksikliği bağışıklık (immün) sisteminde işlev bozukluğuna yol açar. Özellikle çocuklarda, adet dönemindeki kadınlarda ve aspirin ya da gastrointestinal kanamaya yol açabilecek ilâçları kullananlarda görülür. Çinkonun pek çok bağışıklık sistemi tepkisinde hayatî bir rolü vardır.


Çöreotu yağının türleri

Nigella damescana türü, içerisinde bulunan damescein’den dolayı uyuşturucu etkiye sahiptir. Nigella sativa türü etken madde açısından daha üstün. Tüm bu etkilerden emin olmak için türü hakkında bilgi veren ürünler tercih edilmelidir.


Çörek otu yağının vücuda etkileri

Dahilen:
  • Besleyici ve dengeleyici.
  • İdrar ve süt arttırıcı.
  • İştah açıcı, adet söktürücü.
  • Astım, şeker ve romatizma tedavisinde destek.
  • Grip döneminde bağışıklık (immün) sistemini güçlendirerek vücudun dirençli olmasını sağlar.
  • İçerdiği minerallerden dolayı gelişme çağındaki kız çocukları ve menopoz dönemindeki kadınların kullanmasında fayda vardır.


Haricen:
  • Saçı besleyip dökülmesini önler.
  • Beyazlamış koyu renkli saçların, tekrar kendi renginde çıkmasını sağlar.(ortalama 6 ayda)
  • Hassas, zarif ciltler için nemlendirici.
  • Egzama, kuru cilt ve saç masajı için kullanılır.


Nihal Doğan

Depresyon

Depresyon için:

  • 50 gr. Sarı Kantaron
  • 50 gr. Çörek Otu
  • 50 gr. Meyan Kökü
  • 50 gr. Ihlamur
  • 20 gr. Melisa
  • 10 gr. Kebabiye

Bu bitkiler bir arada öğütülür. Her gün istenilen saatlerde çay şeklinde demlenerek içilir. Asıl çözüm depresif duruma neden olan problemlerin çözüme ulaştırılmasıdır. Bu karışım daha sakin ve mantıklı düşünmemize ve farkındalığınızın biraz daha yükselmesine yardımcı olacaktır.

Mucize Tohum

Wayne State Üniversitesi

Yüzyıllar boyu insanoğlu, hastalıklarını tedavi etmek için doğanın nimetlerinden faydalandı. Öyle ki birçok geleneksel tedavi yöntemi günümüze kadar ulaşmış ve modern tıbbın bu denli gelişme göstermesine karşın halen varlığını yitirmemiş; kullanılmaya ve işe yaramaya devam etmiştir.

Bütün bu doğal tedavi yöntemlerinin karakterizasyonu ve kimyasal sentezi başta kanser olmak üzere birçok hastalık için yeni tedavi yöntemleri ve ilaçların bulunmasını sağlayacaktır.

Örneğin Çörek Otu. Geçmişten günümüze kadar Çörek otu tohumları birçok insan hastalığının tedavisi için pek çok bölgede kullanılmıştır. Çörek otu ve tohumlarında bulunan timokinon aktif bileşiği başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde ajan olarak kullanılmış ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Ancak hem çörek otu tohumu hem de aktif bileşiği timokinon hakkında kesin bir yargıya varabilmek için bilim adamları ve uzmanların daha fazla araştırma ve deney yapmaları bizi timokinona ve ötesindeki sırlara götürecektir.

Padhye S., Banerjee S., Ahmad A., Mohammad R., Sarkar FH.
Wayne State Üniversitesi

Çörek Otunun Bağışıklık Sistemine Etkisi

Deney

Çörekotu (Nigella sativa) tohumunun insan hücresel bağışıklık sisteminin CD3+, CD4+, CD8+ hücreleri ve toplam lökosit sayısı üzerine etkileri


Amaç: Çörekotu (Nigella sativa) tohumunun insanlarda hücresel bağışıklık sisteminin T lenfosit alt grupları ve toplam lökosit sayısı üzerine etkisinin araştırılması.


Yöntem: Çalışma, yaş ortalaması 24 olan 30 gönüllü erkek üzerinde yapıldı. Uygulama öncesinde her bir gönüllüden EDTA’lı standart kan sayım tüplerine 2 ml venöz kan örneği alınarak Coulter Epics XL Flow Sitometri cihazında CD3+ (olgun T lenfosit), CD4+ (yardımcı T lenfosit) ve CD8+ (süpresör-sitotoksik T lenfosit) hücreleri, Coulter STKS cihazında ise toplam lökosit sayımı yapıldı ve sonuçlar kontrol olarak kullanıldı. Deneklere 4 hafta süresince her gün 30 mg/kg çörek otu tohumu oral yoldan verildi ve 4. hafta sonunda tekrar kan örnekleri alınarak analiz edildi.


Bulgular: CD3+ ve total lökosit değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir artış olduğu (sırasıyla P<0.01 ve P<0.001), diğer parametrelerin de arttığı ancak, bu artışın anlamsız (P>0.05) olduğu gözlendi.


Sonuç: Çörek otu tohumunun insan bağışıklık sistemini (immün sistem) güçlendirebileceği düşünüldü.

Genel Tıp Dergisi 2003;13(3):109-112
*Bu çalışmanın 15 denekle yapılan ilk bölümü bir ön çalışma olarak Türk Fizyolojik Bilimler Derneği 27. Ulusal Fizyoloji Kongresi’nde [8-12 Ekim 2001 (İstanbul)] sunulmuştur.

Çörekotu, düğün çiçeğigiller familyasının nigella sativa türüdür. Besin olarak kullanılan kısmı ise bu bitkinin kapsül içerisinde oluşan tohumudur. Nigella sativa için ülkemizde kullanılan diğer isimler: Çöreotu, ekilen çörek otu, kara çörek otu ve siyah kimyondur. Çörek otu tohumları, uçucu yağ (% 0.38-0.49), sabit yağ (%30-40), protein (% 20-30), saponin, melantin, nigellin ve tanen içerirler. Çörek otu tohumunda bulunan uçucu yağlardan timokinon, ditimokinon, timohidrokinon, timol ve nigellon teşhis ve izole edilmiştir. Çörek otu, çoğu Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinde 2000 yılı aşkın süredir birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki olmasına karşın, etken kristal maddesi nigellon ancak 1959’da izole edilebilmiştir. Çörek otunun çeşitli kanser hücrelerine karşı sitotoksik etkili olduğu, hücresel aktivasyonu ve tümöre özel antikorların üretimini artırdığı bildirilmiştir.

Ayrıca, çörek otu ekstraktının sağlıklı hücrelere zehir etkisi yapmayıp, tersine olumlu etkisi olduğuna ilişkin bulgular vardır. Tohum özsuyu ve tohum yağının anti viral ve anti mikrobiyal etkisinin olduğu bildirilmiştir. Elkadı ve Kandil insanlar üzerinde yaptıkları bir çalışmada çörek otu tohumunun CD4+/CD8+ oranı ile Natural Killer hücre aktivitesini artırdığını tespit etmişlerdir. Medenica ve Ark çörek otu tohum ekstraktının immün sistem ile ilgili hücrelerin sayılarında artışa neden olduğunu bildirmişlerdir.

Çörekotu protein ekstraktlarının allojenik hücrelerle veya herhangi bir stimülatör olmaksızın kültürde insan lenfositlerinden interlökin-3’ün üretimini artırdığı bildirilmiştir. Nigella sativa proteinlerinin interlökin-1b’yi artırdığı tespit edilmiştir ki, bu durum makrofajlar üzerinde de bir etkisinin olabileceğini düşündürmektedir (18,19). Bu çalışma çörek otu (Nigella sativa) tohumunun T lenfosit alt grupları ve toplam lökosit sayısı üzerine etkisini araştırmak için yapıldı.


Bulgular

Başlangıçtaki ve dört haftalık uygulama sonundaki CD3+, CD4+, CD8+, CD4+/CD8+ ve lökosit değerleri Tablo 1’de verilmiştir.

Çörek otuyla yapılan bağışıklık sistemi deney sonuçları
Tablo 1 - Parametrelerin Ortalama Değerleri ve İstatistiksel Analizleri

Tartışma ve sonuç

Medenica ve ark (8) çörekotu tohum ekstraktının CD3, CD4 ve CD8 yüzey antijenlerini artırdığı kadar immün sistem ile ilgili hücrelerin sayılarını da artırdığını göstermişlerdir. Bu araştırmacılar, immün sistem ile ilgili hücrelerin sayılarındaki artışın hematopoezin uyarılmasının bir sonucu olabileceğini bildirmişlerdir (8). El kadı ve Kandil (17) yardımcı T hücrelerinin supresör T hücrelerine oranının düşük olduğu kişiler üzerinde yaptıkları bir çalışmada, Nigella sativanın yardımcı T hücre popülasyonunda belirgin bir artış sağladığını tespit etmişlerdir.

Ayrıca yardımcı T hücrelerinin supresör T hücrelerine oranının (CD4+/CD8+) 1.19’dan 1.85’e önemli oranda arttığını, kontrol grubundakilerde ise değişme olmadığını bildirmişlerdir. Haq ve ark çörekotu proteinlerinin kullanıldığı tüm aktive edilmemiş periferal kan mononüklear hücreler ile allojenik hücre kültürlerinde büyük miktarlarda IL-1β ve TNF-αsalgılandığını göstermişlerdir. Çörek otunun T lenfositleri IL-3 salgılama yönünde aktive ederken IL-2 salınması yönünde herhangi bir aktive edici etkisinin olmadığı, Nigella sativa proteinlerinin total lenfosit miktarını önemli derecede artırdığı ve bu yönüyle hem insanlarda hem de hayvanlarda immün modülatör bir etkiye sahip olduğu rapor edilmiştir.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, nigella sativanın cisplatinin neden olduğu hemoglobin seviyesi ve total lökosit sayısındaki düşüşe engel olduğu ve yalnızca Nigella sativa verilen fare grubunda toplam lökosit sayısında % 3.2’lik bir artış olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada, çörek otu tohumu CD3+ T hücreleri, CD4+ yardımcı T hücreleri, CD8+ supresör sitotoksik T hücreleri ve bunların birbirlerine oranı (CD4+/CD8+) ile toplam lökosit sayını artırmıştır. CD3+ hücre sayılarında ve toplam lökosit sayısındaki artış istatistiksel açıdan anlamlıdır (sırasıyla P<0.01 ve P<0.001), ancak bu artış literatürde belirtildiği kadar yüksek değildir.

Bu çalışmadaki bulguların diğer araştırma sonuçlarından farklı olmasının bir nedeni, değişik bölgelere ait tohumların kullanılması olabilir. Nitekim Türker ve Bayrak bitkilerin gelişmesinde etkili olan çevre koşulları, iklim, ışık, denizden yükseklik, ekvatordan uzaklık, toprak durumu, toprak reaksiyonu, su, mineral maddelerin durumu, bitkinin yaşı, fizyolojik gelişme dönemi, hasat zamanı ve şekli, işleme ve kurutma işlemleri gibi faktörlerin bitkinin normal gelişmesine ve değerli maddelerin sentezlenmesine, elde edilen uçucu yağın miktarına ve kalitesine olumlu ya da olumsuz etkide bulunabileceğini bildirmektedirler. Dolayısıyla farklı coğrafi bölgelerde yetişen çörek otunun bileşimindeki etken madde olan nigellon ve timokinon gibi uçucu yağların miktarları da farklılık gösterebilir.

Nitekim ülkemizin farklı bölgelerinde yetişen çörek otu tohumlarının kimyasal bileşimi üzerine yapılan çalışmalarda, uçucu yağ miktarının % 0.09 ile % 0.36 arasında değiştiği bildirilmektedir. Sonuç olarak, insanlarda çörek otu tohumunun günlük 30 mg/kg oral kullanımının bağışıklık sistemini aktive edebileceği, ancak bu konuyu netleştirebilmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiği düşünüldü.

Mehmet Salih Kaya, Mehmet Kara, Hanefi Özbek