Çörek Otunun Faydalı Etkileri

Çörek Otunun Faydaları ve Bağışıklık Sistemi
Çörek Otunun Bağışıklık
Sistemine Faydaları
Çörek otu inanılmaz bir şekilde bütün hastalıklara şifa olabiliyor. Peygamber Efendimiz Aleyhisselatuvesselam bunu asırlarca önce bildirmesine rağmen çörek otunun kıymeti daha yeni yeni anlaşılıyor. Bütün araştırmalar ve deneyler hep aynı sonucu veriyor. Çörek otu hakikaten ölümden başka her şeye faydalıdır.


AİDS


Son zamanlarda AİDS için yapılan çörek otunun faydaları konusundaki çalışmalar, bitkinin doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı zamanda yardımcı ve bastırıcı t-lenfosit hücre miktarını da olumlu etkileyerek, bağışıklık sistemi üzerinde meydana getirdiği inanılmaz faydalı sonuçları gözler önüne sermiştir.

Çörek Otu ile Zayıflayabilirsiniz!

Çörek otu bitkisi ile bakım
Çörek otu bitkisi
Çörek otunun faydalarından biriside zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bunun için çörek otunu veya yağını kahvaltı ve yemeklerden bir saat önce bir çay kaşığı miktarında bir bardak su ile yutmalısınız. Çörekotu yağını yüzde yüz saf, ilk sıkım ve soğuk sıkım olarak tercih edin. Çörek otu fazla kiloları olan kişilerin iştahını azaltabilir. Daha çabuk doyma hissi oluşturur. Bu şekilde zayıflamanıza yardımcı olur. Yemekten önce içilen bir bardak suyun da zayıflamaya etkisi vardır.


Resmi laboratuvar kayıtlarına göre:

Kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce, yani günde 3 kez ortalama 200 tane çörek otu tohumunu çiğneyerek yutmak zayıflatmaktadır.


Çörek Otu ile Zayıflama:


Önceki yazımda çörek otunun anti obezite ve müshil etkisinin bilimsel dokümanlarda belirtildiğini söylemiştim. Bu yöntemle kilo verebilen arkadaşlardan gelen haberlere sevindiğimi ifade etmeliyim.

Çörek Otu ile Zayıflama ve Faydaları (video)


Bitkilerle tedavi uzmanı Dr. Ömer Coşkun, Ömer Çelakıl ile Hayatın Şifreleri programında çörek otunun faydalarını anlatıyor. Tip 1 diyabetli fareler üzerinde yaptıkları deneyde olumlu sonuçlar almış. Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği çörek otunun ülser üzerinde de çok büyük faydaları olduğunu, deneysel olarak felç ve şeker hastalığı oluşturulmuş fareler üzerinde inanılmaz sonuçlara ulaşıldığını belirtiyor . Ayrıca Coşkun çörek otunun bugün kanserde dahi tedavi edici olarak kullanılabileceğini ve bunun sırrının çörek otunun hücreleri yenilediğinde saklı olduğunu söylüyor.

Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Çörek tohumu, yağı, kuru bitki ve kapsülleri
Çörek tohumu, yağı,
kuru bitki ve kapsülleri

1. Yöntem:


Bir miktar taze çörek otu bitkisi (tohum değil) iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Şifalı Otlar Kitabı


2.Yöntem:


30 gr. öğütülmüş çörek otu tohumu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün bekletilir ve süzülür. Süzme işlemi çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç ile yapılmalıdır (3 - 4 kat tülbentten geçirilerek süzülebilir). Sonra bu karışımı yemeklerde ve salatalarda sos veya günde 20 gr. alarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Çörek Otu Kullananların Tecrübeleri

Çörek otu tohumu kavanozu
Çörek otu tohumu
Fatma Can:

Ben çörek otuyla zayıflamaya başladım. Çok memnunum on beş günde iki kilo verdim. Daha da vereceğim. Kistim vardı oda gitti Allah'a şükür sizlerin de denemesini isterim.


Tuğçe M.

Arkadaşlar çörekotu inanılmaz bir mucize. Kilo vermek isteyen içinde kilo almak isteyen içinde. Doğru kullanıldığında çok etkili bir yöntem. Aşağıda belirteceğim uygulama Dr. Ömer Coşkun tarafından araştırılmış ve açıklanmıştır.

Çörek Otu Macunu

Ballı Macun


Çörek Otu Macunu
Çörek Otu Macunu
Çoğu hastalıklar için en güzel kullanım yöntemi macun şeklindedir. 1 kg bala, 200 gr. Çörek otu öğütülüp karıştırılır. Bir kaba konur, üstü tülbentle örtülür. Üç gün üç gece ay ve yıldızları görecek şekilde bekletilir. Sonra bu macundan günde 3 defa çay veya 1 defa tatlı kaşığı miktarınca aç karnına yenir.

Burada önemli olan kısım, öğütülme işlemi. Kesinlikle öğütülmüş çörekotu almayın. Kendiniz öğütün ama havanda döverek değil ufak elektrikli kahve öğütme makinelerinde. Eğer havanda da dövecek iseniz çok çabuk davranmanız gerekir. Çünkü çörek otunun muhteviyatında bulunan uçucu yağlar ve diğer kıymetli bileşimler eğer öğütme işlemi uzun sürer ve bekleme söz konusu olur ise niteliğini yitirebiliyor. Bunun için öğütme işlemini çok çok hızlı yapıp öğütülmüş çörek otunu bir an evvel süzme bal ile karıştırmalısınız. Balında kaliteli olması konusu üzerinde durursanız daha da fazla şifa bulacağınızı düşünüyoruz.

Eğer macun yapmadan hergün düzenli olarak öğütüp yutarak tüketiyorsanız öğüteceğiniz çörek otunu cihazın haznesine koyduktan sonra öğütme işlemine başlamadan içine bir lokma büyüklüğünde de ekmek parçası koyun. Bu sayede çörek otu tohumlarından cihazın haznesine saçılan ve bulaşan ve çok kıymetli olan çörek otu yağı ekmek tarafından emilecek ve bu sayede daha çok fayda göreceksiniz.

Hamilelikte Çörek Otu

hamilelik, gebelik
Hamilelik
Çörek otu hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir. Hamilelikten önce 6 - 8 ay süreyle çörek otu kullanılır. Çörek otu rahim kaslarının kasılmasını uyardığı için düşük yapmamak için hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımına ara verilir, doğuma 1-2 gün kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur.

Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı modern tıpta bir kural olarak istenmez. Çünkü çocuk gelişimi çok özel bir durumdur, her müdahale az veya çok zarar verir. Bu zarardan korunmak için hamileliğe hazırlık çok özel bir zorunluluktur, bu şekilde hamilelik ve emzirme dönemi çok daha rahat geçer.

Diş ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir? Çözüm önerileri

Diş ağrısı
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum çünkü diş ağrısı çok kötüdür çok iyi bilirim. Ve dozu gittikçe artan bir ağrınız olduğunu varsayarak ilk önce konuyu uzatmadan diş ağrısı için yapabileceğiniz çözüm önerilerini paylaşmak istiyorum. Sonrasında eğer arzu ederseniz bu yöntemlerin ayrıntılı olarak açıklamasına, kullanıcı yorum ve önerilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Dişiniz çürükse ve dolgulu değilse


  • İlk olarak dişinizi fırçalamayı deneyin. Bu, çürüğüne sıkışmış ve ağrıya neden olan besini oradan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Eğer çürüğe kolayca ulaşabiliyorsanız kolonya veya alkol damlatılmış bir kürdan ile çürüğün içinden besini çıkarmaya çalışın.
  • Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmayı deneyin.
  • Yarı yarıya sirkeyle (elma üzüm fark etmez) karıştırılmış su ile yine birkaç dakika gargara yapın.
  • 10 tane kadar kuru karanfili öğütüp yarım su bardağı ılık suda 3 - 5 dakika demledikten sonra rengi değişen bu suyu soğutun ve gargara yapın. Veya karanfili ağzınızda çiğneyip çürüğün üzerinde bekletin. Karanfilin uyuşturma etkisi ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır.
  • Ezilmiş veya ağzınızda çiğnediğiniz 1 - 2 diş sarımsağı çürük dişin üzerinde bekletin. Bu bölgedeki iltihabın dolayısıyla iltihabın neden olduğu basınç ağrısını azaltabilir ve ağrıya neden olabilecek her türlü bakteriyi yok eder.

Çörek Otu ve Uzman Görüşleri

Çörek Otunun Kalitesi Önemlidir
Çörek Otu Tohumunun
Kalitesi Önemlidir
Dr. Ahmet Toptaş

"Yüksek tansiyon, yaşlılık, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer kronik hastalıklara maruz kalanlar derdinizin devası çörek otunda..." dedi.


Radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Kılınç

Bronşiyal astım kaynaklı alerjik rahatsızlığını taze öğütülmüş çörekotu tüketerek atlattı. Astım hastası olan ağabeyi de bu yöntemle rahatlarken, 4 ve 8 yaşındaki çocukları da günlük daha az miktarda çörekotu kullanıyor.

Çörek Otunun İçeriği

Çörek otu tohumunun elektron mikroskobu altındaki görüntüsü
Çörek otu tohumunun elektron
mikroskobu altındaki görüntüsü
Çörekotu aşağıda belirtilen bileşiklere ek olarak insan metabolizması için çok gerekli ancak çok az alınması gereken 50'den fazla bileşik içerir. Aşağıdaki bileşenler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve çörek otunun en önemli bileşiği ise Thymoquinone'dur.

Sadece thymoquinone bile çoğu hastalıklar için şifadır. Artrite, astıma, bakterilere karşı, bronşit, alerji, antioksidan, romatizma, kanser, safra yolları tıkanıklığı, siklooksijenaz enzimi inhibitörü, lipooksijenaz enzimi inhibitörü, ürik asidi azaltıcı etkisi ve kan şekerini düşürücüdür. Ayrıca anti-oksidan, anti-inflamatuvar, anti-tümör, immunomodulatuar etkili ve apoptozis artırıcıdır.

Çörek Otu Kullanımı ve Günlük Dozu

1 tatlı kaşığı çörek otu tohumu

Tohumu:


2 gram veya bir silme tatlı kaşığı veya dolu dolu bir çay kaşığı kullanılabilir. 2 gram çörek otu ortalama 600 ile 650 tane arasındadır. Ayrıca bu rakam piyasada çokça bulunan ve Türkiye de yetişen çörek otu tohumları için geçerlidir.


Yağı:


Günde üç defa, 5 damla veya 1 çay kaşığı bir miktar su ile kullanılabilir.

Tane olarak çörek otunun yüzeyi mumla kaplı olduğundan sindirilemez. Hazır satılan öğütülmüş çörekotu kesinlikle yenmemelidir. Çok zararlıdır ve sadece haricen kullanılabilir. Sabah ve akşam aç karnına yemeklerden yarım saat önce günlük toplam 2 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Yeni öğütülmüş veya ağızda çiğneyerek yenilmelidir. Veya macunu yapılıp birer tatlı kaşığı şeklinde de tüketilebilir.

Çörek Otu Nasıl Tüketilir (Yenir)?

Çörek Otu Tohumları
Çörek Otu Tohumları
Çörek otunun en iyi kullanım şekli, tohumlarını çiğneyerek tüketmektir. Ancak çörek otunu uzun süreli kullanabilmek, boğazda ve midede yanma, tadını sevmeme gibi tüketim sırasındaki yan etkilerinden korunmak için çörek otunun da bir tüketim yöntemi vardır.


1 silme tatlı kaşığı çörek otu tohumu ağıza alınır


1 - 2 dakika tohumlar ağızda gezdirilerek bekletilir. Bu sırada tükürük salgısı tohumları yumuşatır. Bunu tohumların ağzınızda çıkardığı sesin yumuşamasından da anlayabilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde çörek otunun ağzınızda ezilmesi kolaylaşacaktır.

Tohumların daha da yumuşak bir hale gelmesini istiyorsanız, bir çay tabağına koyacağınız bir miktar suyun içerisinde çörek otu tohumlarını 3 - 5 saat bekletin. Çörek otu tohumları suyu emecek ve yumuşayacak. Bu sayede sanki haşlanmış buğday yer gibi dişlerinizin arasında tabiri caizse "cırt cırt" ezilecektir.

Çörek Otu ile ilgili Uyarılar! Zararlı Olabilecek Durumlar

Çörek Otu Bitkisi
- Çörek otunu hamile iken kullanmayınız! Bakınız Çörekotu ve Hamilelik. Ayrıca çörek otunun doğum kontrol haplarının etkisini azaltabileceği ihtimaliyle bu haplar ile birlikte kullanımınıda önermiyoruz. Çünkü doğum kontrol hapı ile kontrollü bir şekilde engellenen hormon salgılamasını çörek otu tekrardan düzenleyebilir.

- Organ nakli durumunda çörek otu kullanılmamalıdır. Kullanılmak isteniyorsa bu mutlaka bir doktor kontrolünde ve onun tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır.

- Çörek otu bir ilaç değildir. Çörek otu şimdiye değin bilimin tanık olduğu en mükemmel, yüzlerce bileşimiyle yüzlerce hastalıkla mücadele edebilen en sıra dışı bitkidir.

Çörek otuyla DNA'nızı koruyun

DNA
Çörek otu DNA hasarlarını azaltmaktadır. Dolayısıyla yapılan deneylerde azoksimetan gibi ikinci derece zehirli maddelere maruz bırakılmış kolon dokularındaki kanser gelişimini de önlemiştir.

Bağırsak mukozasında glikoz emilimi olumsuz etkilenen ve ayrıca glikoza bağlı insülin salgılanması gibi glikoz intoleransı (tolerans bozukluğu) gösteren diyabet hastalarında ise büyük iyileştirici etkiler göstermiştir.

Diyabet ve Gastritte Çörekotu

Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
YYÜ Kimya Bölümünde yapılan araştırmayla çörek otunun birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bildirildi. Yrd. Doç. Dr. Halit Demir, çörek otunun faydalarının belirlenmesi amacıyla yaptıkları araştırmada, çörek otunun önemli yararlarının tespit edildiğini söyledi.

Demir, bu araştırma sonucunda çörek otunun özellikle diyabet hastalığında önemli etkiye sahip olduğunu belirtti. Çörek otunun diyabet hastalarında glikoz düzeyini düşürdüğünü, insülinin etki ettiği ve yapıldığı pankreas hücrelerini iyileştirdiğini de kaydetti.

Demir, çörek otunun, mide gastritinin iyileşmesinde de önemli etkiye sahip olduğunu, bu bitkinin vücuda giren ve zarar veren ağır metallerin etkisinin azaltılmasında da yarar sağladığını vurguladı. Çörek otunun yararlarının halk tarafından bilindiğini, ancak şimdiye kadar bunun çok fazla bilimsel araştırmayla ortaya konmadığını anlattı.

Sigara Bırakmayı Öğrenmek

Sigara Nasıl Bırakılır
Sigara Nasıl Bırakılır?
Hoşgeldiniz. Bu yazıyı okuduğunuza göre sigarayı defalarca bırakmayı denediniz ama başaramadınız. Evet başaramadınız ama bebekken de defalarca kez ayaklarınızın üzerinde durmaya çalıştığınızda da başaramamıştınız. Bir arabayı yerinden kaldırmaya çalıştığınızda da defalarca başaramamıştınız. Yaptığınız ilk yemeği yedikten sonra balayına hastaneye gitmiştiniz. İlk yazınız hiç okunası bir yazı değildi ve size has size özel şifreli bir alfabeniz vardı. Evet başaramadığınız şey sadece sigarayı bırakmak değildi.

Başarmak sadece niyet değildir, sadece bilgi değildir, "sigarayı artık bıraktım" demek değildir, inatlaşmak değildir, iğrenmeye çalışmak değildir. Evet bunlarda olması gerekenler ancak başarmanın en önemli karışımlarından iki tanesi vazgeçmemek ve zamandır.

Tıbbı Nebevide Kara Habbe

Tıbbı Nebevi
Tıbbı Nebevi
Buhari ve Müslimin sahihlerin de, Ebu Selemenin Ebu Hüreyreden naklen rivayet ettiği hadisler de sabit olduğuna göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Çörek otuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde çare vardır. Bu hadisi aynı zamanda Tirmizi ve Ahmed İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Buhari Ve İbn-i Mâce Aişe (r.a.)’de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

Çörek otunun faydaları gerçekten çoktur.

Çörekotu Farsçada Şunizdir. Siyah kimyondur. Hint kimyonu denir. Harbi, Hasan (r.a.)'den naklen hardal olduğunu söyler. Herevi ise sakız ağacının meyvesi olan çitlembik olabileceğini anlatır. Bunların ikisi de vehimden ibarettir. Doğru olanı Farsçadaki "Şunizdir.

Peygamber efendimizin "Çörek otunda her derde çare vardır" sözü, tıpkı Cenab-ı Hakkın "Rabbinin emri ile her şeyi yıkar" (Ahkaf: 46/25) sözüne benzer. Yani yıkılmaya müsait olan her şeyi yıkar, yakılmaya müsait olan her şeyi yakar vb. demektir. Çörek otu ateşli olmayan bütün hastalıklara faydalıdır. Sıcak ve kuru hastalıklara da belirtiyle birlikte nüfuz eder, az miktarda alındığı zaman soğuk ve yaş nitelikli ilaçların güçlerini sıcak ve kuru nitelikteki hastalıklara süratle nüfuz ettirir.

Kanun sahibi ve diğerleri süratle işlediği ve gücünü ulaştırdığı için kâfur lekesine karşı safran'ın kullanılmasını uygun bulurlar. Bunun birçok örnekleri vardır, bunları meslekte ihtisas görmüş kimseler bilirler. Özellikle sıcak karakterli hastalıklarda sıcak karakterli ilaçların fayda sağlaması akla uzak değildir. Bunun örneğini birçok ilaçta görülür. Bunlardan zamk ve zamkla birlikte yapılan arpacık ilaçlarını söyleyebiliriz, tek elemanlı ilaçlardan şeker ve diğerleri gibi.

En iyi Antioksidan

Yerli Çörek Otu Tohumunun Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Baharatlar asırlardır insanoğlu tarafından birçok hastalığın tedavisinde, dini törenlerde, lezzet ve koku maddelerinde kullanılmıştır. Günümüzde, baharatlardan ya da bunlardan izole edilen antioksidan etkili maddelerden; gıda endüstrisinde raf ömrünü uzatmak, eczacılıkta tentür şurup ve kozmetik sanayi gibi birçok endüstri alanında geniş bir şekilde faydalanılmaktadır.

Bugün gıda sanayinde, yağ ve yağ katkılı ürünlerinin raf ömrünün uzatabilmek için sentetik antioksidanlar kullanılmaktadır. Son zamanlarda bu maddelerin kanserojen etkiye sahip oldukları yapılan bir dizi araştırma sonucunda belirlenmiştir. Bunun sonucu olarak da, gittikçe doğal kaynaklı ürünlerin kullanımına yönelik eğilim hızla artmaktadır.

Bu çalışmada amaç; bilimsel araştırmalar neticesinde farmakolojik etkiye sahip olduğu neticesine varılan çörek otu tohumunun, doğal antioksidan kaynağı olarak önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, yerli (Konya) ve yabancı (Mısır) çörek otu tohumlarının, radikal süpürme etkisi ve toplam fenolik madde miktarı gibi antioksidan aktivite değerleri incelenmiştir. Ve Türkiye kökenli numunenin hem radikal süpürme etkisi, hem de fenolik madde miktarı açısından diğerinden daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.

Görülmektedir ki, atalarımızdan günümüze kadar gelen sütün ve yoğurdun üzerine bir kaç tane çörek otu konması geleneğindeki amaç sütün ve yoğurdun raf ömrünün uzatılmasıdır. Üzerinde düşünülmesi gereken diğer bir konu ise eskilerin bunu bilinçli olarak yapıp yapmadığıdır. Eğer bunun için kullanmadılar ise çörek otunu acaba niye koymuşlardır?

Yakup KAR, Nejdet ŞEN, Yener TEKELİ

Çörekotu ile Kilo Kontrolü

Çörek otu ile zayıflama:


Yemeklerden yarım saat önce çiğneyerek yiyeceğiniz 1 tatlı kaşığı çörek otu iştahınızın erken kapanarak tokluk durumuna ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Ve yine yemekten 15 dakika önce artı yemek esnasında yiyeceğiniz bir yemek kaşığı dereotu az yiyerek kilo vermenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte yemekten önce 1 bardak ve yemek yerken de her lokmada bir yudum su içmenizin de az yemenize faydası olacaktır.


Kilo almak için:


Yemeklerden yarım saat sonra çörek otu macunu tüketin. Bununla birlikte ısırgan tohumlu macun ve günde beş öğün sebze meyve tüketmenizin de kilo almanıza büyük faydası olacaktır. Yemeklerde mideniz bulanıyorsa, yemek istemiyorsanız veya zorla yiyorsanız yemeklerinizi limon ile birlikte yemeyi deneyin.


Isırgan Tohumlu Macun Nasıl Yapılır ?


Isırgan tohumu havanda dövülür. Bal ile karıştırılarak macun yapılır. Günde 2-3 çay kaşığı alınır. Bir günde alınan ısırgan tohumu miktarı 8 ila 10 gramı geçmemelidir. Isırgan tohumu macununu yaparken, çörek otu macunu yapımındaki aşamalara uyarsanız daha çok faydasını görürsünüz.

Çörek otu ve Domuz Gribi

Çörek otu içerdiği timokinon ve diğer yüzlerce bileşik sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve mevcut düzensizlikleri giderir.

Aşağıda İngilizce özeti verilen ve fareler üzerinde yapılan bu deneyde çörek otu ve yeşil çayın viral enfeksiyonlarda ve kanserde antiviral yani iyileştirici etki gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu yönüyle çörek otu domuz gribi kuş gribi, sars gibi pandemik salgınlarda iyileştirici ve engelleyici etki gösterebilir.

Tavsiye edilen en basit ve en faydalı kullanım şekli 2 gr. çörek otunu çiğneyerek tüketmektir. Hatta 2 gr. çörek otunu tek seferde değildi gün boyunca azar azar tüketmeniz ve güzelce çiğneyip yutmanız en iyi yöntemdir. Ayrıca yutmadan önce çörek otu ağzınızdayken bir kaç sefer yavaşça ağzınızdan nefes alıp burnunuzdan vermeniz, çörek otunun acımsı olan uçucu yağı ile solunum sisteminizin de temizlenmesine yardımcı olur.

Lütfen kullanmadan önce günlük doz ve uyarılar bölümlerini ziyaret ediniz. Bunu her gün uygulamayı alışkanlık haline getirmeniz ve bu yazıyı yakınlarınızla paylaşmanız H1N1 virüsünün hiçte hoşuna gitmeyecektir.

Çörek Otunun Anti Viral Etkisi

Çörek Otu Tütsüsü

Çörek Otu Tütsüsü Nasıl Yapılır?
Çörek Otu Tütsüsü
İnce bir metal saç kor haline gelinceye değin kızdırılır. Kızdırılmış sacın üzerine çörek otu tohumları konur. Bu şekilde kavrularak tütsü dumanı elde edilir. Ancak alev almamasına özen gösterilmelidir. Not: İçindeki omega ve diğer uçucu yağları nedeniyle aynı oda içinde mangal yapılmış gibi bir koku oluşabilmektedir.

Her ne kadar tütsü dumanının grip ve nezleye iyi geldiği söylense de bize göre dumanın her türlüsü zararlıdır. Çörek otunu macun, yağ, tablet veya direk tohum olarak kullanmanız en faydalı yöntemlerdir. Bu şekilde ancak kozmik işlerle ilgili olarak kullanılabilir. Nazar, göz değmesi vs. gibi.

Ama bunun içinde daha etkili yöntemler mevcut. Muavvizeteyn dualarını okuyarak ve inanarak Allah'a bu konuda yardıma ihtiyacınız olduğunu söyleyebilir ve derdinizi paylaşabilirsiniz. Acil şifa dileklerimizle.

4000 yıllık Çörek Otu Macunu

Boyalı Höyük
Boyalı Höyük
Boyalı Höyükte çıkan M.Ö. 2000 yılına ait bir Hitit matarasında yapılan analizler sonucunda bulunan maddenin çörek otu macunu olduğu anlaşıldı.

2004 yılında Boyalı Höyükte tarımsal bir tahribatın gerçekleştirildiği öğrenilmiş, bunun üzerine aynı yıl tahribat alanında bir temizlik çalışması yapılmıştır. Höyüğün etek kesiminde tahribat sırasında oluşan kesit içinde bir Hitit matarası bulunmuştur. Matara içinden çıkan organik kalıntının analiz sonuçları, matara içeriğinin balla karıştırılmış çörek otu tanelerinden yani çörek otu macunundan oluştuğunu ortaya koymuştur.

Buda bize milattan önceki dönemde çörek otunun günümüze nazaran daha iyi bilindiği ve kullanıldığını göstermektedir.

Asırlarca Önce Müjdelenen Bitki Çörek Otu

Çörek Otu Bitkisi ve Beyaz Mor Çiçeği
Çörek Otu Bitkisi ve
Beyaz Mor Çiçeği
Tabi ilaç olarak asırlarca milletimizce bilinen ve kullanılan çörek otunun sayısız faydaları Avrupa'da yeni yeni keşfediliyor. Biz hem bu çalışmaları hem de bu konu ile ilgili olarak C.B.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Cevdet Nergiz Bey ile yaptığımız röportajı sunuyoruz.

Sayın Hocam;

-Batıda ve özellikle Almanya'daki yeni araştırmalarda çörek otu hakkında enteresan özellik ve bulgulardan söz ediliyor. Acaba Türkiye'de bu konu hakkında çalışma yapılmış mıdır? Kısaca bilgi verebilir misiniz?

- Çörek Otu ile ilgili çalışmalar çok fazla değildir. Bu konu ile ilgili olarak Mısır'da, Hindistan'da, Rusya'da ve Suudi Arabistan'da yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Amerika'da ve İngiltere'de yayınlanan bazı dergilerde bu konu ile ilgili yayınlara rastladık, ancak çalışmaların yapıldığı yerler yukarıdaki saydığım ülkelerdir. Benim tespit edebildiğim kadarıyla çalışmaların 1880 yıllarına kadar gerilere gittiğidir. Bu yıllarda Hindistan'da yetişen çörek otunun yağının çıkarılıp fizikî ve kimyevî özelliklerinin araştırıldığına dair kaynaklar vardır. Tarihten günümüze kadar çörek otunun üç farklı gaye için kullanıldığı ortaya çıkmaktadır:

-Baharat olarak,

-Değişik gıdalarda tat, koku ve çeşni maddesi olarak,

-Tıbbî gayelerle tedavi edici olarak.

Bunlardan özellikle tıbbî gayelerle kullanımı çok ilgi çekicidir. Meselâ Mısırlılar tarafından idrar söktürücü, gaz giderici, solucan düşürücü (antihelmintik) ve sesi iyileştirici (diaphonetik) olarak kullanıldığı, yağının ise astım rahatsızlığında tedavi maksadıyla kullanıldığından bahsedilmektedir.

Türkiye'de ise, çörek otu ile ilgili olarak Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi" isimli Prof. Turhan Baytop'un kitabında, çörek otunun türlerinden, yetiştiği bölgelerden, tedavi alanından ve baharat olarak kullanıldığından bahsedilmektedir. Bunun dışında "Şifalı Bitkiler" isimli piyasada mevcut kitapların her birinde kısa bilgilere rastlanılmıştır. Ancak bu bilgiler ilmi olmaktan ziyade tevatür bilgilerdir.

- İslâmî kaynaklarda sağlam hadis olarak kabul edilen Efendimiz (sav)'in "Gerçekten şu çörek otu, ölümden başka birçok hastalık için şifadır" beyanı ışığında, bu bitkinin bileşiğinde acaba ne gibi değerli vitamin ve mineral maddelerini tespit ettiniz? Özellikle insan sağlığı ve beslenmesini etkileyen bileşenler hakkında kısaca bahseder misiniz?

- Bu konu ile ilgilenmemdeki esas amillerden birisi bu hadistir. İkinci olarak, Türkiye'de yetişmekte olan bu bitkinin kimyevî kompozisyonu ile ilgili detaylı bilgilerin bulunmamasıdır. Ancak branşım itibarîyle tıbbî yönlerini ilmi olarak araştırmak mümkün olmadığından, kimyevî kompozisyonunu araştırmayı düşündüm. Araştırmamız gıda alanında dünyanın birinci sınıf dergilerinden biri olan, İngiltere'de yayımlanan "Food Chemfstry"de (yıl 1993, sayı 48) yayınlanmıştır.

Araştırma sonucunda çörek otunda yüksek oranda protein (% 20), yağ (% 30), karbonhidrat (% 37) ve potasyum (1180 mg / l00 gram) tespit edilmiştir. Yağında ise vücutta yapılamayan, mutlaka dışarıdan alınması gerekli olan Linoleik asidinin yüksek oranda (% 61) ihtiva ettiğini bulduk. Ayrıca diğer yemeklik yağlarda bulunmayan bir yağ asidi olan ve prostaglandinlerin (özellikle kadınlarda ovülasyon, menustrasyon ve hamilelikte üreme sistemlerinde fonksiyonel olup, rahîm kaslarının kasılmasını stimule ederler) üretiminde kullanılan Eicosadienoik asidin varlığı tespit edilmiştir (% 17). Yine E-vitamini aktivitesi ve antioksidan tesir gösteren tokoferollerin bulunduğu ve bunların toplam miktarının 340 mg/kg gibi önemli seviyede olduğu bulunmuştur.

Ayrıca suda çözünen vitaminler olarak bilinen B-grubu vitaminlerinden B1, B2, B6, niasin ve folik asidin bulunduğu, bunlardan özellikle B1, B6 ve niasinin çok yüksek oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Mineral maddelerden potasyumun yanında, önemli miktarlarda kalsiyum, sodyum ve demir elementlerini ihtiva etmektedir.

Çörek otunda şimdiye kadar hiçbir yerde araştırılmamış olan fenolik bileşikleri toplam polifenol olarak tayin ettik. Bu bileşikler yemeklik yağlardan sadece natürel zeytinyağında önemli miktarlarda bulunur. Çörek otunda bulunan miktarının zeytinyağındakinin 4-5 katı fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu bileşiklerin değişik tiplerde olabileceği ve buna bağlı olarak farklı tesirlere sahip oldukları bildirilmektedir. Meselâ kan serumundaki düşük yoğunluklu Lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu önledikleri, tansiyon düşürücü (hypotensiv) etkilerinin olduğu, iyileştirici ve ateş düşürücü (anti-inflammatuar) etki yaptıkları ve tabii antibiyotik etki gösterdikleri son yıllarda yapılan uluslararası yayınlarda bahsedilmektedir.

Vitaminlerin ise organizmada mutlaka bulunması gerekli maddeler olduğu, eksikliğinde değişik rahatsızlıkların ortaya çıktığı bilinmektedir. Vitaminler ve mineral maddeleri aynı zamanda metabolik faaliyetlerde bioregulatör görevi de yaparlar.

Literatür bilgilerine göre çörek otundaki proteinlerin 15 ayrı amino asitten meydana geldiği, bunların 9 tanesinin ise esansiyel olduğu (vücutta sentezlenemeyen) kaydedilmektedir.

-Literatür taraması esnasında çörek otu ile ilgili enteresan bir tespit dikkatinizi çekti mi?

- Yapılan çalışmaların daha ziyade çörek otunun kimyevî yapısı ile ilgili ve çok az sayıda olduğunu tespit ettik. Çörek otunun çok önemli tıbbî etkilerinden bahsedilmesine rağmen, detaylı ve ciddî olarak bunların araştırılmadığı, bu konudaki yayınlardan anlaşılmaktadır. Özellikle kimyevî yapısında bulunan bazı maddelerin fonksiyonel özellikleri göz önüne alınarak tıbbî etkileri yönünden ciddî araştırmalar plânlanabilir, düşüncesindeyim.

-Bu konu hakkında değerli bilgiler sunarak bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim hocam. Çalışmalarınızın muvaffakiyetle devamını diliyoruz...

-Ben teşekkür ederim.


BÜYÜK BİR HAZİNE

Çörek Otu Tohumları
Çörek Otu Tohumları
Çörek Otu ölüm dışında her hastalığa şifadır."

Bu sözü yüzyıllar önce İs1am Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.) söylemiş. İfadenin özünde yatan mana ve bilimsel gerçek bizim aklımıza henüz düştü. Bilim adamlarımızın zihninde yeni yeni canlanan bu tarihi söz ile birlikte bugün Avrupa'da çörek otunun sayısız faydaları da keşfedilmeye başlandı. Düğün çiçeğigiller familyasının Nigella cinsi olan çörek otu, Alman halkı arasında "yeşillik içindeki düğün çiçeği” olarak tanınır, ancak şifalı oluşundan pek çoğunun halen haberi yok gibidir.

Hz. Muhammed (S.A.V.)'den 'bu yana Asya ülkeleri ve Uzak Doğuda "her derde deva" olarak kabul edilen bu nazenin bitkinin yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır. Özellikle sedef hastalığı, yüz felci ve iltihaplanmalarda etkilidir. Enteresandır ki, çörek otunda parazitler barınamamaktadır. Bu özelliğinden dolayı tütsüsü yapılarak haşaratın eve girmesi önlendiği bilinir.

Yaklaşık olarak 20-30 cm yüksekliğe erişebilen, otsu, yaz aylarında (Haziran, Temmuz) mavi, yeşil renkli çiçekler açan, güzel kokulu bir bitkidir. Yol kenarları ve ekin tarlalarında çokça rastlamak mümkündür.

Elde ettiğimiz Doğu kaynaklarında çörek otunun, kısaca şu faydaları görülmektedir: Öncelikle acımsı maddesi ile iştah açıcıdır. Bununla beraber uyarıcı, süt artırıcı, idrar ve adet söktürücü yönü vardır. Alaca hastalığı, ateşli hastalıklar, mide rahatsızlıkları, nefes darlığı, baş-diş ağrıları, unutkanlık, bağırsak parazitleri, böbrek rahatsızlıkları, basur gibi hastalıkları tedavide etkilidir.

Yeni yeni araştırmalar ise çörek otunun anti bakteriyel, parazit koyucu ve mantar önleyici özelliklerinin varlığını teyit ediyor.

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Cancer Immuno Biology araştırma merkezi uzmanlarınca, Nigella sativanın bileşiğinde kemik iliği ve bağışıklık (immün) hücrelerini artırıcı bir maddenin varlığını tespitle, kansere karşı da etkili olduğu anlaşılmıştır.

Araştırmacıların deyimiyle yüksekliğe erişebilen, otsu, yaz ürününü çoğalttığı, virüslere karşı hücreleri koruduğu, tümör hücrelerini parçalayıp, yok ettiği ve antikor üretim merkezi olan Blenfositlerinin (antikor yapıcı) miktarını artırdığı anlaşılmıştır. Çörek otundaki bu bileşim, kanseri önleme ve tedavide başrol oynamaktadır.

Çörek Otu yağı içinde bulunan doymamış yağ asitleri sayesinde, bağışıklık (immün) sistemini düzenleyen önemli bazı maddeler sentezlenir. Dolayısıyla bu yağ ile polen alerjisi gibi birçok alerjik rahatsızlıklar, iltihaplanma, sinire bağlı deri hastalıkları ve astım tedavi edilebilmektedir. Ayrıca saç dökülmesine ve kepeğe karşı etkilidir. Çörek otunun bileşiminde kısaca tanen, saponinler, şekerler ve nigellin ile connigellin alkaloitleri bulunmaktadır.

Yüzyıllar önce Doğu'dan yükselen bu gibi manalı ve değer ifade eden sözlerin dikkate alınması, değerlendirilmesi dileğiyle diyorum.

Ziya AYDIN

Çörekotu Yetiştiriciliği

Çörek Otu Yetiştiriciliği, Çörek otu kuru bitkisi ve tohumu
Çörek Otu Yetiştiriciliği
Dallanan gövdesi 20 ile 60 cm boyunda olup tüylüdür. Alttaki yaprakları saplı, üst yaprakları ise sapsız durumdadır. Açık yeşil renklidir. Çiçekleri sap uçlarında birer tane bulunur ve nektar açısından çok zengindir.

Çiçekler 5 yapraklıdır ve yeşil, mavi, mor renktedirler. Çanak tipi yapraklar yuvarlak ve uçları sivrilmiş biçimdedir. Çörek otu tohumları, bitkinin kendine has kapsülü içerisindedir ve rengi siyah olup, 4 ile 5 köşeli, 2 ile 4 milimetre uzunlukta, 1 ile 2 milimetre genişlikte ve 1 milimetre kalınlığındadır.

Çörek otu bitkisi sıcak, zengin içerikli, çok killi ve kumlu olmayan toprakları sevip, özellikle kumlu tınlı topraklarda çok güzel yetişir. Çörekotu tohumları öğütüldüğü zaman kokusu keskin olup 1000 tane ağırlığı 1,8 ile 2,7 gram arasında değişmektedir. Tohumlukta safiyet derecesi yüzde 95, çimlenme gücü ise yüzde 90'dan aşağı olmaması gerekir. Tohum ekildikten 1 hafta sonra çimlenir, 2 hafta sonrada çıkar.

Bitkinin en uygun ekim zamanı çapa bitkilerinden sonradır. Ekim öncesi toprağın iyi hazırlanması ve ilk baharda olabildiğince erken ekilmelidir. Mibzer ile ekilirse sıra ara mesafesinin 20 santimetre olması ve dekara 1.5 ile 2 kilogram kadar tohum kullanılması uygundur. Orta dozda bir kimyasal gübreleme veya iyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır.

Bitki kapsülleri siyahlaşmaya başladığında çörek otu hasat edilmeli, tane dökülmesi ihtimaline karşı hasatta geç kalınmamalı ve hasat sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Hasat orak, tırpan veya biçme makineleri ile yapılabilmektedir. Hasattan sonra demetler halinde, gevşek ve dik olarak kurumaya bırakılır. Kuruduğunda harman yapılır. Harmandan sonra tohumlar tekrar kurutulur. Çörek otu tohum verimi dekara ortalama 170 ila 240 kilogram civarındadır.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN
S.Ü. Ziraat Fakültesi

Çörek Otu Ekiminden Verim Alma

Çörek Otu Ekimi ve Yetiştiriciliği
Çörek Otu Ekimi ve
Yetiştiriciliği
Bu araştırma 2002 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında, tesadüf bloklarında bölünen parseller metoduna göre 4 tekrarlamalı olarak yapılmıştır. Araştırmada iki farklı çörekotu türünde (Nigella sativa, Nigella damascena) 6 farklı ekim sıklığı (100, 200, 400, 600, 800, 1000 g/da) denenerek, çörekotu bitkisinde en uygun ekim sıklığını belirlemek amaçlanmıştır. Nigella sativa da bitki boyu, dal sayısı, meyve sayısı, meyvede göz sayısı, meyvede tohum sayısı, sap verimi, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, yağ oranı; Nigella damascena da ise bitki boyu, dal sayısı, meyve sayısı, meyvede göz sayısı, bin tohum ağırlığı değerlendirilmiştir. Ve yağ oranı değerlendirilmemiştir. Bu bulgulara göre, çörek otunda en uygun sonuçlar 100 g/da’lık ekim sıklığında elde edilmiştir.

Deneme sonuçlarına göre; Nigella sativa da bitki boyu 45,00–48,08 cm, dal sayısı 5,47-6.90 adet, meyve sayısı 8,52-13.72 adet, meyvede göz sayısı 5,91-6,70 adet, 1000 tohum ağırlığı 2,895–3,097 g, meyvede tohum sayısı 91,90–104,05 adet, tohum verimi 68,39-77,48 kg/da, sap verimi 171,41-218,49 kg/da, hasat indeksi % 26,168-30,925, yağ oranı % 28,080–34,290 arasında değişmiş ve en yüksek tohum verimi (77,48 kg/da) dekara 100 gr tohum atıldığında alınmıştır. Nigella damascena da bitki boyu 25,85-28,82 cm, dal sayısı 3,00-5,42 adet, meyve sayısı 2,72-4,57 adet, meyvede göz sayısı 5,32-5.60 adet, 1000 tohum ağırlığı 1,597-2,065 g arasında değişmiştir. Nigella damascena da meyvede tohum sayısı, tohum verimi, sap verimi, hasat indeksi ve yağ oranı değerlendirilmemiştir. Bu bulgulara göre, çörek otunda en uygun sonuçlar 100 g/da'lık ekim sıklığında elde edilmiştir.

Fatma Tuğba KALÇIN
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı

Ağız ve Diş sağlığında Çörek Otu


Berlin'de yaşayan Türk Diş Hekimi İsmail Özkanlı, dünyada bir ilke imza attı. Çörek otu yağını diş eti ve ağız tedavisinde kullanan Özkanlı, bu alandaki profesörlük tezini 3 ay sonra tamamlayacağını söyledi.

Ağız tedavisinde yan etkisi olmayan ilaçların bulunması çok önemlidir. Kortizon vücut için çok zararlı olmasına rağmen, şu ana dek ağız hastalıklarında kortizon kullanılmıştır.

Tarafımızdan yapılan deneyler göstermiştir ki hastalarımızın % 80'ni çörek otu ile tedavi edilmiştir. Diş eti ve ağız rahatsızlıkları, çekilmeler, uçuklar ve iltihaplar çörek otu ile çok kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilmektedir.

Çörek otuyla tedavi halen hastalar üzerinde denenmektedir. Bu konuda şu an profesörlük tezimi hazırlıyorum. Şu anda aft da dediğimiz uçuk ve benzeri ağız hastalıkları ile ilgili denemeler yapmaktayız. Aynı zamanda Amerika'da kanser enstitüsünde yapılan deneylerde hastaların yüzde 80'inde 4 hafta içerisinde kanser tedavi edildi. Bundan sonra Berlin'de Charitte Hastanesinde denemeler yapılmış ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır.

İsmail Özkanlı
Diş Hekimi

Kalsiyumun Hipertansiyona Karşı Koruyucu Etkisi

Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve Süt Ürünleri
Kalsiyum insan vücudunun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan divalent bir katyondur. Bu miktar, doğumdan yirminci yaşa kadar her gün günde 180 mg kalsiyum birikmesi sonucu oluşur. Kalsiyum yüzde 99 oranında kemiklerde ve yüzde 1 oranında yumuşak doku, plazma, kas sıvılarında dağılmıştır. Kemiklerde bulunan kalsiyum, sürekli olarak kemiklerden uzaklaştırılır (resorbsiyon), tekrar kemik yoğunluğunda kademeli bir artış olur. Normal kemik kütlesindeki kayıplar sonucu osteoporozis görülür. Kadınlarda ise menopoz döneminde hormonal değişiklik ve yaşlanmanın etkisiyle kalsiyum kaybı olur ve özellikle bu grupta kemik kırılmaları artar. Kalsiyum gereksinmesi; kalsiyum alımı ve net emilimi ile idrarla atımı arasındaki ilişki ile belirlenmektedir.